Хроніка війни
24 квітня 2022 (60 день)

Радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк повідомляє, що «прямо зараз» війська Росії атакують завод «Азовсталь» у м. Маріуполь, де перебувають військові та цивільні.

«Засипають важкими авіабомбами, обстрілюють артилерією та інтенсивно концентрують сили й техніку для штурму. Хто там віддав наказ "не штурмувати"?» – запитує він у Twitter.

Подоляк закликав РФ погодитись «на спеціальний раунд переговорів задля того, аби забрати чи обміняти українських військових».

Кілька днів тому президент Росії Володимир Путін заявив, що скасовує штурм «Азовсталі». Але відтоді Україна багато разів зауважувала, що удари по заводу не припинилися.

Українська армія відновила контроль над вісьмома населеними пунктами Херсонської області, це зазначає оперативне командування «Південь» ЗСУ. Повідомляють і про інші проміжні успіхи.

«На Херсонщині напередодні фейкового "референдуму" ворог намагався активізуватися. Спроби проведення штурмових дій у напрямку Олександрівки та Таврійського успіхів не мали. Намагання заволодіти Миколаївкою також виявилися невдалими. Атаки противника відбиті», – сказано в повідомленні оперативного командування на Facebook.

«Накопичення живої сили та техніки в районі Киселівки для подальшого наступу на Посад-Покровське зазнало вогневого ураження нашими підрозділами. Зазнавши значних втрат, ворог відійшов у бік Чорнобаївки», – додають військові.

У більшості регіонів України ніч минула спокійно. Найскладніша ситуація, як і раніше, на сході та півдні України.

На Луганщині обстріли тривають. «Найгарячіші» населені пункти – м. Гірське, Золоте й Лисичанськ. Вісім загиблих, двоє поранених, руйнування щонайменше сімох будинків та відділка поліції.

У Донецькій області – активні бойові дії вздовж лінії зіткнення. По м. Авдіївка – авіаудари, касетні снаряди; м. Мар’їнка, с. Новомихайлівка – бої; м. Маріуполь – авіаційні удари.

На Дніпропетровщині – три ракетні удари в Павлоградському районі по залізничній інфраструктурі та промисловому підприємству. Наслідки й деталі з’ясовуються. Наразі є інформація про одного загиблого.

На Харківщині впродовж доби тривали обстріли в Чугуївському та Дергачівському районах. У м. Харків – знову нічні обстріли, у Слобідському та Київському районах міста – троє постраждалих.

У Херсонській області ситуація напружена. Російські війська обстрілюють населені пункти області й завдають ударів по сусідніх областях. Херсонщина на межі гуманітарної катастрофи.

На Миколаївщині обстріли обласного центру та інших населених пунктів. Попередньо – без постраждалих.