Хроніка війни
4 травня 2022 (70 день)

Учора, 3 травня, стратегічні бомбардувальники Росії завдали ракетного удару по Львівщині. За попередньою інформацією, із шести крилатих ракет сили ППО збили над регіоном дві. Три влучили в електричні підстанції у Львівській області. Одна – в електричну підстанцію на Закарпатті, про це повідомляє Максим Козицький, голова Львівської ОВА. «На щастя, загиблих на Львівщині немає. Є двоє постраждалих, вони перебували неподалік місць вибухів. Стан – легкий. Їм надають усю необхідну медичну допомогу», – написав Козицький. За його словами, у 58-річного чоловіка – травма грудної клітки. Він – із Закарпатської області, працює водієм. У 24-річного хлопця мінно-вибухові уламкові поранення лівого стегна та лівої руки. Провели операцію, видалили осколки. Три електричні підстанції в м. Львів сильно постраждали, пише очільник ОВА.

«Удари були критичними. Станом на зараз є затримка в русі потягів. Частково рух відновили. Понад 85 тис. домогосподарств та понад 12 населених пунктів повністю були знеструмлені. Ще 5 населених пунктів – частково», – сказано в повідомленні.

Унаслідок обстрілу російськими військовими населеного пункту Михайлівка поблизу м. Рубіжне на Луганщині загинув священник РПЦвУ. Про це в Telegram повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. За його словами, вчора росіяни відкрили вогонь по селах поблизу м. Рубіжне. «Внаслідок уламкового поранення загинув в. о. намісника Свято-Іллінського чоловічого монастиря с. Варварівка та настоятель храму Святителя Феодосія Чернігівського в Михайлівці ієромонах Парфеній», – розповів Гайдай. За його інформацією, на Луганщині від кінця лютого щонайменше 15 релігійних будівель та споруд були пошкоджені обстрілами, поранено служителів церков.

Один із захисників, які залишилися всередині металургійного заводу «Азовсталь» у м. Маріуполь, розповів ВВС, про умови на об’єкті. Понад 500 людей, які зазнали поранень, досі перебувають у величезному промисловому комплексі, сказав Михайло Вершинін програмі BBC Radio 4 Today.

За його словами, дві сотні з них у важкому стані. А здоров’я поранених погіршується через відсутність медичної допомоги та антисанітарію. За його словами, «сильно бракує всього – і їжі, і води, і ліків». Вершинін додав, що шпиталь «Азовсталі» цілеспрямовано бомбили російські війська. Попри складні умови, захисники комбінату «готові боротися до кінця».

Вершинін, який до війни був начальником патрульної поліції, сказав, що захисники були різного віку: від 19 до 60 років.