Хроніка війни
9 травня 2022 (75 день)

По Одещині вдарили чотирма ракетами типу «Онікс» із ракетного комплексу «Бастіон», розміщеного в Криму. Про це повідомляє Одеська міськрада з посиланням на оперативне командування «Південь». «Ворог продовжує нищити об’єкти інфраструктури області та здійснювати психологічний тиск на цивільне населення. Але дуже висока імовірність продовження ракетних атак по регіону», – сказано в повідомленні.

У м. Харків напередодні кілька разів обстріляли окраїни, без постраждалих. У Харківському районі дві людини поранені, одна загинула. Активно обстрілювали м. Богодухів. Тривають бої на Ізюмщині.

У Луганській області внаслідок потужних обстрілів м. Сєверодонецьк, Лисичанськ, с. Шипилівка пошкоджено житлові будинки, господарські споруди, зруйновано дім молитви. Під час обстрілів загинуло троє людей, серед них два волонтери із Закарпаття, ще трьох осіб поранено.

На Донеччині вночі – обстріли с. Новомихайлівка, м. Авдіївка, Мар’їнка, населених пунктів Очеретинської ТГ. Одну особу поранено. Складна ситуація в Лиманській та Святогірській громадах. Із м. Маріуполь вдалося врятувати 173 осіб.

На Сумщині росіяни обстріляли найбільше й найстаріше єврейське кладовище в Глухівській громаді.

В Одеській області було кілька ракетних атак, шість ракет знищили ППО. В Арцизькій громаді пошкоджено електропідстанцію та газогін, зруйновано кілька приватних будинків, розгромлено зони відпочинку в м. Одеса. Є постраждалі.

На Херсонщині російські військові й місцеві колаборанти встановили білборди з радянською символікою та закликом долучитися до ходи «бєссмєртного полка 9 травня.

Станом на ранок 9 травня щонайменше 641 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. 226 неповнолітніх загинуло.

За повідомленням, 8 травня загинула 13-річна дівчинка, яка перебувала в одній із машин колони, що її 4 травня обстріляли росіяни в Чугуївському районі Харківської області.

7 травня через обстріли с. Білогорівка та Шипилівка Луганської області поранені двоє дівчаток 9 й 13 років.

Ця інформація не є вичерпною, бо немає змоги оперативно отримувати дані з територій, де ведуться бойові дії.