Хроніка війни
12 травня 2022 (78 день)

Президент України Володимир Зеленський привітав із професійним святом українських медсестер та медбратів. Із нагоди Міжнародного дня медичної сестри він вручив державні нагороди медичним працівницям, які від перших днів повномасштабного російського вторгнення допомагають пораненим.

Від 8 до 12 російських ракет поцілили сьогодні по м. Кременчук Полтавської області. Удари припали до НПЗ та інші об’єкти інфраструктури.

По м. Новгород-Сіверський у Чернігівській області вночі завдано кількох авіаударів. Є поранені й загиблі. Пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури, школи, адмінбудівлі, приватні будинки.

Ворожа крилата ракета вже вдруге поцілила в заповідну частину о. Хортиця в м. Запоріжжя. Виникла пожежа. Після обстеження території ураження руйнувань інфраструктури не виявлено.

Загорівся російський корабель «Всеволод Бобров». Судно перевозило на о. Зміїний підкріплення, зокрема зенітно-ракетні комплекси, й було підбите українською ракетою «Нептун», після чого спалахнуло. Його буксирують до м. Севастополь.

ЗСУ знищили відразу два понтонні мости через р. Сіверський Донець неподалік смт Білогорівка на Луганщині.

Джамала здобула нагороду від Атлантичної ради США. Співачка перемогла в номінації «Визначне лідерство артиста» за підтримку українських біженців та ЗСУ під час війни. Вона отримала відзнаку від імені всіх артистів України.

Рада ООН з прав людини проголосувала за початок розслідування злочинів російських військ на визволених територіях України. «За» – 33 країни, утрималося 12 країн, «проти» – Китай та Еритрея.

Фінляндія офіційно оголосила, що подає заявку на вступ до НАТО. «Ми сподіваємося, що це рішення буде ухвалено в найближчі кілька днів», – сказано у спільній заяві президента і прем’єра країни.

У Польщі випустили поштові марки з Володимиром Зеленським. Тираж обмежений – лише 99 аркушів, ціна – 500 злотих. Марки розкупили за кілька годин. Усі виручені гроші підуть на закупівлю гуманітарної допомоги для України.