Хроніка війни
17 травня 2022 (83 день)

Уночі ворог обстріляв Львівщину. Одна ракета влучила у військовий об’єкт у Яворівському районі. Постраждалих та жертв немає. Сили ППО збили три крилаті ракети. Також пошкоджено приватні будинки, амбулаторію, школу й дитячий садок у Новояворівській громаді. Про це повідомив голова територіальної громади Володимир Мацелюх.

Близько 05:00 окупанти завдали удару по смт Десна на Чернігівщині чотирма ракетами з літаків. Загинуло 8 людей, 12 поранено. Про це розповів голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус.

Також близько 05:00 було завдано удару по м. Охтирка на Сумщині. П’ять російських ракет поцілили в цивільні об’єкти, спричинивши чимало руйнувань. Про це заявив керівник Сумської ОДА Дмитро Живицький.

У Луганській області росіяни влучили у два корпуси лікарні та будівлю науково-виробничого об’єднання «Імпульс» у м. Сєверодонецьк, а також завдали авіаударів по Попаснянщині. Загалом на Луганщині є десять загиблих і троє поранених. Про ситуацію в регіоні розповів керівник місцевої ОДА Сергій Гайдай.

Зранку в Шосткинському районі Сумщини тривав бій, росіяни намагалися прорвати кордон поблизу м. Середина-Буда. Їхні спроби успіху не мали.

ЗСУ вибили окупантів із-під м. Гірське та смт Сиротине в Луганській області. Окупанти, як повідомив той-таки Сергій Гайдай, зазнали численних утрат на території м. Сєверодонецьк і відступили.

Українські захисники відтіснили росіян також із м. Вугледар та смт Велика Новосілка, що на Донеччині, про це інформує нардеп Дмитро Лубінець.

Російське Міноборони терміново готує «престур» іноземних журналістів на тимчасово окуповані території України. «Щоб звинуватити Україну в руйнуванні міста та масових вбивствах мирних мешканців, російські пропагандисти вже завезли в Маріуполь уламки українських боєприпасів, зібраних зі всіх окупованих районів Донецької області, та готують завезених з Донецька та Горлівки "місцевих очевидців", які розповідатимуть журналістам про "злочини" захисників Маріуполя», – сказано в повідомленні ГУР.

Щонайменше сім автобусів із українськими захисниками м. Маріуполь сьогодні виїхало із заводу «Азовсталь». Їх супроводжує російський конвой. Гуманітарна операція триває.

Україна отримала від Німеччини свіжу партію зброї, яка включала 2450 ручних протитанкових гранатометів RGW-90,1600 протитанкових мін спрямованої дії DM22 і 3 тис. протитанкових мін DM31.

Радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк підтвердив інформацію російської сторони про те, що процес переговорів між Україною та РФ припинено. «Однак його буде відновлено, і, як мені здається, модератором буде Зеленський», – сказав посадовець.