Хроніка війни
30 травня 2022 (96 день)

Напередодні в м. Харків було офіційно оголошено про створення нового підрозділу Сил спеціальних операцій «Азов». Командиром став Анатолій Сидоренко.

На ізюмському напрямі ЗСУ завдали помітної шкоди російським окупантам. У районі с.Довгеньке наша ударна авіація знищила ротно-тактичну групу ворога. Розбомблено склад із боєприпасами та бронетехніку, про це повідомляє командування Повітряних сил України.

Триває важка битва за м. Сєверодонецьк і Лисичанськ. Ворог задіяв усе можливе озброєння, застосовує авіацію. Наші військові міцно тримають оборону. Рашисти намагаються зайти в центр м. Сєверодонецьк, точаться вуличні бої. Про це інформує голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

На херсонському та запорізькому напрямах, за словами Вадима Денисенка, радника міністра внутрішніх справ, українські військові просунулися на 8−10 км.

Під час вдалого наступу підрозділів Сил оборони ворог зазнав утрат і відійшов із с. Миколаївка Херсонської області, про це пише Генеральний штаб ЗСУ.

Львівські десантники знищили взвод 104-го десантно-штурмового полку із Псковської області РФ.

Танкісти ЗСУ почали використовувати ПЗРК Mistral, іноземну зброю для прикриття з повітря.

Уранці з боку російського смт Тьоткіно ворог тричі обстріляв прикордоння Сумщини. Під час одного з обстрілів окупанти застосували снаряди, начинені флешетами, про це повідомляє ДПСУ.

По Одещині вночі й на світанку окупанти знову завдали двох ракетних ударів. Влучили в недіючий міст через Дністровський лиман. Ударною хвилею пошкоджено кілька приватних будинків неподалік. Постраждалих серед населення немає.

Росіяни зруйнували сучасну велобазу в м. Лиман. Велокомплекс зі спеціалізованою трасою BMX був єдиним такого роду на всю Україну.

У м. Бахмут на Донеччині окупанти обстріляли мечеть. На Луганщині – евакуаційний транспорт. Загинув французький журналіст. Евакуацію людей з області зупинили. Про це повідомив голова ОДА Сергій Гайдай.

Щонайменше 16 тис. маріупольців поховали окупанти у братських могилах від середини квітня. У місті на кладовищі впродовж місяця з’явилося 25 нових секторів траншейного типу, тіла вкладають у кілька шарів. Про це заявляють у Маріупольській міськраді.

Віце-прем’єр Ірина Верещук повідомила, що більше не займатиметься обміном полоненими, цей функціонал повністю передається до Головного управління розвідки Міноборони України.

Родичі захисників «Азовсталі» створили власну організацію, щоб повернути героїв додому. «Жінки зі сталі» – рада дружин та матерів, яка має стати посередником між владою та родинами героїв і координувати процес їх повернення додому.

У Запорізькій області строковик Нацгвардії з позивним Бандіт знищив три літаки РФ за допомогою ПЗРК «Игла». Третій штурмовик Су-25 «Грач» він збив 29 травня.

Сьогодні міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна відвідала м. Буча й зустрілася з українським главою держави Володимиром Зеленським.

Польща може стати гарантом безпеки України по завершенні війни з РФ. Про свою готовність ухвалити це рішення заявив президент Анджей Дуда в інтерв’ю Фарідові Закарії на CNN.

Kalush Orchestra та Сергій Притула на благодійному аукціоні продали кришталевий трофей Євробачення-2022 за 900 тис. доларів. Кошти віддали на купівлю комплексу безпілотників PD-2 для української армії.