Новини
День безневинних дітей – жертв агресії

4 червня – Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії. Рішення про відзначення такого дня ухвалила Генеральна Асамблея ООН у серпні 1982 р.

У жорстокий вир збройних конфліктів, що без упину точаться в сучасному світі, втягнуті тисячі дітей. Падають бомби, летять снаряди та вибухають міни, свистять кулі і ллється кров... «Дитячі солдати» та «живі щити», насильство й злоба, страждання і зламані долі, каліцтва та смерть...

Уже сьомий рік поспіль війна, яка триває у центрі Європи – на східних теренах України, ставить під загрозу життя більше 430 тис. хлопчиків і дівчаток, які проживають тут. Ціле покоління дорослішає під звуки вибухів та стрілянини. З початку 2020 р. жертвами обстрілів стали десятеро дітей. Вони постійно знаходяться під загрозою смерті чи каліцтва від снарядів та мін, адже зона конфлікту на Донбасі є одним із найбільш уражених місць на Землі.

Тема спотвореного війною дитинства постійно акцентується у виставках музейного проекту «Український Схід». Одна з них – «Хованки» – це виставка-гра, але за правилами дорослих. Вона унаочнює масштаби негативного впливу війни на внутрішній світ дітей.

Тож у Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії ми новим музейним відео хочемо знову нагадати, що діти приходять у цей світ для щасливого і мирного життя, в якому немає бути місця для насильства та агресії!