Новини
У пошуках Різдва

Сьогодні простір виставки «За волю України!» перетворився на різдвяну казку. У переддень світлого свята куратори музейної школи «Покоління Next» Катерина Барановська та Ганна Тарасенко знайомили родини з українськими традиціями святкування Різдва й розповідали, як святкували це свято Українські січові стрільці під час Першої світової війни.

Ми радо зустрічали гостей – земляків Битинського й Леонтовича з Волині і Поділля та навіть родину з Мексики.

Разом ми намагалися зрозуміти, чи змінився сенс свята під час воєнних конфліктів, познайомилися з різдвяним доробком малярської спадщини Миколи Битинського під акомпанемент найвідомішої різдвяної пісні світу – «Щедрика» Миколи Леонтовича. Гості із захватом слухали про творчість цих видатних постатей. Дивувалися, якою є непереборною віра людей у мир і зміни на краще, попри пережиті лихоліття та катаклізми.

Родзинкою зустрічі став квест за малюнками М. Битинського. Дітлахи та дорослі захоплено шукали визначені тризуби серед 140 аркушів альбому Української Армії та Фльоти. Рекордсменом став дев’ятирічний Назар Третяк, віднайшовши аж 11 пар потрібних зображень. Приємно, що іноземці з Латинської Америки посіли друге місце, знайшовши 7 українських державних символів.

Винагородою став гарний настрій, смаколики та спільні колядки.

Дякуємо, що провели Святвечір із нами! ХРИСТОС СЯ РОЖДАЄ!