Новини
Обережно! Руzzкій мір

30 грудня 2022 р. Музей презентував останню у важкому, воєнному році музейну виставку. Це розповідь про російську пропаганду і її особливості в окупованому м. Херсон, про цінності, концепції та ідеологічні спрямування «руzzкого міра». Під склепінням Нижньої Московської брами ХVІІІ ст. Печерської фортеці уміщено яскраві прапори рф та «херсонської республіки», стоси пропагандистської друкованої продукції, фейкові видання, «релігійні» агітки тощо. Масив свідчень глобальної продуманості й тривалої підготовки російської ідеологічної машини до зомбування українців.

11 листопада 2022 р. м. Херсон звільнено з-під ворожої облуди. Під час кураторської екскурсії автор ідеї і куратор проєкту  Юрій Савчук говорив про неймовірний досвід збору і документування свідчень ворожої присутності в перші дні після визволення міста. Він натхненно розповідав й про композиційні задуми та структурні блоки виставки. Вона має таке умовне тематичне зонування: масив російської пропаганди; відтворений кабінет колаборанта, що був обладнаний у приміщенні Херсонської обласної міжгалузевої ради профспілок, псевдореферендум про приєднання до рф; відтворений навчальний клас школи № 27 м. Херсон – облаштоване окупантами приміщення, у якому, на щастя, діти ніколи не вивчали «историю россии».

«Цю виставку треба експонувати закордоном. Факти тотальної брехні, маніпуляцій, дезінформації, псевдонаративи й свідчення безмежної ворожості до всього українського повинен побачити світ» – сказав на відкритті виставки Директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут.

Музей справді багато працює на міжнародному інформаційному фронті. Нові ідеї та проєкти обов’язково стануть можливими, бо ми впевнені в підтримці й допомозі нашого надійного партнера – Нової пошти. До прикладу, на запит Музею доставити  унікальний вантаж з Херсона команда Нової пошти зреагувала блискавично. Щиро дякуємо співзасновникові цього поштового сервісу Вячеславу Климову та керівниці з управління репутацією Нової пошти Олені Плаховій за довіру й оперативність.

Привезені матеріали ми вмить перевтілили в нову виставку. Те, що новий проєкт було реалізовано лише за три дні, здивувало усіх присутніх. Направду, ми й самі вчергове здивували себе таким рекордом створення експозицій. Прийдіть до Музею і наживо подивіться на кричущі свідчення підривної діяльності кремлівського режиму проти народу України та його держави. Устигніть відвідати унікальний проєкт до 30 січня 2023 р.

UPD: Виставку продовжено!