Новини
Зустріч пам’яті Артема Соханя

До Дня українського добровольця

За багаторічною традицією 14 березня Музей ушановує добровольців – живих, які серед нас, та полеглих, які віддали найдорожче за свободу України. Сьогодні відбулася зустріч пам’яті капітана Артема Соханя. У березні 2014 р. він одним із перших став до лав добровільних військових об’єднань. Перший бойовий досвід та серйозне поранення отримав у зоні проведення АТО. На початку 2022 р. Артем був готовий до повномасштабного російського вторгнення й служив у одному з підрозділів Сил територіальної оборони м. Київ, постійно вдосконалюючи бойову майстерність.

Зі своїми побратимами він боронив столицю, визволяв м. Ірпінь, Буча, Харківщину. Життєвий шлях капітана Соханя обірвався 5 жовтня 2022 р.

Ушанувати пам’ять Героя до Музею прийшли дружина, батьки, побратими з 12-го та 130-го батальйонів ТрО, депутат Київміськради Юрій Тихонович та студенти Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця – альма-матер Артема Соханя.

Усі згадували про бійця як про відважного воїна, хорошого наставника, справедливого й турботливого командира, найкращого сина, чоловіка, батька, справжнього патріота, який відмовився від успішної кар’єри заради порятунку країни від загарбника.

Побратим Денис Семирог-Орлик поділився спогадами про надскладну Ірпінську операцію. Розповів, що саме Артем та навчені ним бійці стали ядром їхнього загону. Завдяки багаторічній підготовці й неординарним рішенням капітана Соханя їм вдалося подолати окупантів.

Особливі слова підібрав і голова ГО «Спілка ветеранів АТО/ООС Солом’янського району» Геннадій Коваленко. Він дивився на спільне фото й згадував про Артема як про командира, який завжди намагався дістати для своїх бійців найкраще обладнання, нікого не залишав без уваги, подекуди нехтуючи такими нечастими власними моментами відпочинку.

Герой загинув, але пам’ять про нього ми збережемо. Родина Артема Соханя передала до нашої фондової колекції особисті речі воїна, які обов’язково займуть чільне місце в майбутніх проєктах Музею.