Новини
«Сни про Херсон», які побачив Артем Петрик

«Це книга про місто…» – із цих слів почалася презентація видання прозаїка, кандидата історичних наук Артема Петрика «Сни про Херсон».

Письменник пережив вісім місяців окупації своєї малої батьківщини. Відразу він почав документувати все, що діялося навколо. Під загрозою потрапити «на підвал» не припиняв занотовувати історії знайомих, власні рефлексії, сповіді очевидців, перекази.

Письменнику вдалося дочекатися визволення міста і він відразу взявся за оформлення книжки, яку й презентував сьогодні в приміщенні Виставкового центру Музею.

«Сни про Херсон» – це збірка оповідань, які розкривають абсолютно різні аспекти окупації та пережитий досвід багатьох містян.

Під час презентації пан Артем переповів присутнім одне з найщемніших оповідань збірки – «Листи без відповіді». Під час окупації дівчина писала листи на електронну пошту колишнього коханого. Ділилася в них усім баченим і відчутим. Зрештою – загинула. Але її послання збереглись.

У рідкісні моменти, коли вдавалося натрапити на мережу, всі свої записи історик відправляв колегам із Литви. Не знав, чи вдасться вижити, тож турбувався, щоб матеріал усе одно був виданий. Хоч і посмертно.

На зустрічі було озвучено багато спогадів, думок, запитань від гостей. Одне з них стосувалося творчих планів. Артем Петрик відповів, що в окупації він зрозумів, наскільки швидкоплинне життя, тож окреслив свою місію: залишити по собі літературний та науковий спадок. І пообіцяв презентувати в Музеї ще не одну свою книжку. З нетерпінням чекаємо на нові зустрічі!