Новини
Відкриття виставки «"АЙДАР". 10 РОКІВ»

Сьогодні у Музеї війни відбулося відкриття знакової виставки «"АЙДАР". 10 РОКІВ» приуроченої річниці батальйону «Айдар».

Експозиція відтворює десятиліття історії підрозділу, який пройшов шлях від добровольчого формування в перші тижні російської агресії (2014 р.) до постійної бойової одиниці ЗСУ. Тут простежено воєнний життєпис 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» на основі артефактів.

 Історія «Айдару» є прикладом того, як добровольці з різними життєвими шляхами, несхожими довоєнними біографіями здатні перемагати ворога, значно численнішого й надзвичайно небезпечного.

Юрі Савчук, генеральний директор Музею війни, розпочинаючи захід наголосив: «Сьогодні особливий день, адже ми відзначаємо 10-ту річницю створення легендарного та, без перебільшення, героїчного батальйону “Айдар”. Ми вшановуємо захисників цією виставкою». Після чого оголосив хвилину мовчання за полеглими воїнами.

Молодший лейтенант Роман Дем’янюк, офіцер групи психологічного супроводу та відновлення, був одним із тих, хто долучився до створення виставки. У своєму виступі він зазначив, що зараз особливо потрібна матеріальна підтримка бійцям на фронті. Саме тому на стенді при вході до експозиції розміщенний QR-код, за яким можна долучитися до збору коштів на засоби РЕБ для «Айдару».

Емоційний виступ старшого сержанта Григорія «Єврея» Півоварова, командира штурмового взводу, нікого не залишив байдужим. Григорій – громадянин держави Ізраїль, але з 2014 року став на захист України зі зброєю в руках. «“Айдар” від дня створення завжди був на передовій: штурмував, вгризався в землю, наносив ворогу нищівні втрати. Ми є народною армією і, відчуваючи підтримку народу, йдемо лише вперед», – підсумував старший сержант Півоваров.

А Володимир Череватий, голова Старобільської РДА, розповів про старобільців, які у складі батальйону «Айдар» загинули, захищаючи рідну землю. Пан Володимир відмітив, що ми маємо зберегти пам’ять про них, адже ці люди є взірцем мужності.

«Сьогодні, у особливому музеї, відбувається подія з особливим характером», - так розпочала свою промову Мар’яна Томин, директорка Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України. Далі пані Мар’яна підкреслила, що цей проєкт має соціальну місію, адже Музей війни має статус Національного і зможе розповісти історії наших захисників на найвищому рівні.

Музейниця та кураторка проєкту  Ірина Коцаб’юк поділилася з присутніми деталями підготовки виставки. Вона розповіла, що найважливіше для не було передати суть «Айдару» - не звичайного військового формування, а єдиної родини, де кожен відчуває підтримку побратимів та посестер.

На відкриття виставки встигли і творчі партнери проєкту – Зоя Шу та Філіп Каллер, які спеціально для нього записали у відеоформаті серію інтерв’ю з бійцями 24-го окремого штурмового «Поза межами фронту» (травень 2024 р.). Вони прибули до столиці відразу з фронту, де фотографували та фільмували реалії російсько-української війни. Пані Зоя розповідала, що для неї важливо розкрити особисті історії захисників. А пан Філіп висловив своє захоплення мужністю та сміливістю українських воїнів.  Перебуваючи на позиціях разом з айдарівцями в районі Часового Яру, він зрозумів яку велику жертву приносять ці чоловіки та жінки і світ має знати про них.

Сержант Любов Коноваленко, колишній старший бойовий медик, не стримуючи сліз, виголосила щиру та щемливу промову. На її руках гинули побратими, вона бачила війну у всіх її найжахливіших проявах. Медикиня підкреслила, що батальйон «Айдар» здійснював справжні подвиги в умовах, які цивільним неможливо уявити, а виставка «"АЙДАР". 10 РОКІВ» є символом подяки за незламність його бійців.

Після церемонії відкриття всі присутні були запрошені на авторську екскурсію та мали змогу особисто поспілкуватися з присутніми героями виставки.

Запрошуємо всіх відвідати виставку та дізнатися про складний та героїчний шлях бійців батальйону Айдар.