Новини
Грузинська молитва

Полум’я свічки очищає, забирає біль, відносить наші тривоги з димом удалечінь…

26 березня у просторі мультимедійного проєкту «Діти…» ми ще раз нагадали Всесвіту про невинні жертви війни. На жаль, росія і надалі завдає терористичних ударів, руйнує наше життя, поривається стерти майбутнє.

У цих умовах батьки намагаються забезпечити дітям прийнятні умови життя, а педагоги – навчити чогось нового. Шкільні уроки давно вже вийшли поза стіни класів, перемістилися до сховищ або на екрани гаджетів, а їхній зміст – за межі шкільної програми. Про трансформацію шкільної освіти в умовах війни освітяни та музейники говорили на Магістральній неконференції EdCamp Kyiv напередодні. А тепер – ушанували пам’ять тих, хто вже не розгорне підручника, не озветься до вчителя чи однокласника.

Станом на 26 березня ідеться про 465 дітей. Ми свідомі того, що цифра не остаточна, що війна триває і поіменний список загиблих поповнюється.

На їхню честь спеціальний гість (не)конференції Ладо Апхазава з Грузії привіз понад 450 свічок, які виготовили вчителі з його країни, вплітаючи в роботу молитви за найшвидшу перемогу нашого народу в боротьбі з агресором і за душі загиблих дітей.

Пан Ладо – найкращий учитель Грузії 2019 р., а ще знаний волонтер. Від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України він розпочав благодійну акцію на підтримку українських біженців, школярів та вчителів. За його ініціативою педагоги із 39 країн зібрали 700 тис. доларів, які згодом передали польській організації, що допомагає дітям, евакуйованим з України. Під час заходу педагог зазначив, що Грузія також постраждала від агресії російської федерації, тож йому цей біль дуже близький. Він просто не міг лишитися осторонь.

Удивляючись у полум’я свічок, ми закарбовуємо в пам’яті імена й сподіваємося на перемогу – щоб дитячий мартиролог нарешті перестав діставати продовження.