Новини
«Україна. Розп’яття. Трибунал» у м. Нью-Йорк

31 березня 2023 р. відбулась епохальна подія на дипломатичному та культурно-інформаційному фронтах боротьби проти російської агресії: у м. Нью-Йорк (США) презентовано міжнародну виставку, що розповідає про російсько-українську війну, – «Україна. Розп’яття. Трибунал». Вона присвячена створенню Спеціального міжнародного трибуналу, який судитиме росію за злочин агресії. Відкрито виставку напередодні голосування в ООН за резолюцію про створення спеціального міжнародного механізму, який покарає країну-винуватця.

Партнерами проєкту стали Офіс Президента України, Міністерство закордонних справ України, Постійне представництво України при Організації Об’єднаних Націй та Генеральне консульство України в Нью-Йорку. Це виявилося можливим завдяки підтримці Міністерства культури та інформаційної політики України й особистому сприянню міністра Олександра Ткаченка. Проєкт реалізовано спільно з Фондом Богдана Губського «Україна – ХХІ століття».

Виставку формують артефакти, зібрані впродовж року під час польових експедицій до щойно деокупованих українських населених пунктів. Експоновані матеріали демонструють реалії ворожого нашестя: масові вбивства, зґвалтування та грабунки, нещадні бомбардування мирних міст, варварське нищення духовної та культурної спадщини України, отруєння мешканців окупованих територій людиноненависницькою пропагандою «русского міра».

Презентована виставка є частиною проєкту «Україна – розп’яття» – першої у світі стаціонарної експозиції з артефактів російсько-української війни, що створена під час цієї самої війни. Її було вперше відкрито в м. Київ 8 травня 2022 р.

На церемонії відкриття в м. Нью-Йорк були присутні дипломати, зокрема учасники місій країн світу в ООН, українські ветерани, відомі громадські та культурні діячі, представники засобів масової інформації. Учасників заходу привітали у відеозверненнях Президент України Володимир Зеленський та керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

«Поховання закатованих людей на окупованій території – у дворах будинків, у лісах, обабіч доріг – це невід’ємний супутник державного прапора росії. Такий шлях обрала ця держава. Шлях терориста. Шлях ката. Шлях убивці. Шлях мародера. Це державний вибір росії, і має бути державна відповідальність. росія повинна відповідати за кожне спалене українське місто й село. За кожне зруйноване життя. За кожну українську родину, знищену російськими ракетами, бомбами та мінами. Ми маємо повернути справедливість. Ми можемо повернути справедливість. Ми повинні покарати зло», – наголосив Президент України.

«Воєнні злочини росії настільки нахабні й очевидні, що Міжнародний кримінальний суд нещодавно видав ордер на арешт президента володимира путіна. Перш за все, головним та первинним злочином, вчиненим президентом росії, є саме акт агресії», – наголосив керівник Офісу Президента.

Із промовою виступив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця. До присутніх звернулися офіційні особи держав-членів ООН: постійний представник Данії Мартін Білле Герман, постійний представник Литви Рітас Паулаускас, постійний представник Польщі Кшиштоф Щерський та заступник представника США Річард Міллс-молодший. Дипломати підкреслили важливість правосуддя для України та її постраждалих громадян, а також солідарності вільного світу в боротьбі з агресією.

Перед гостями тримала слово парамедик і волонтерка, учасниця оборони м. Маріуполь Юлія Паєвська («Тайра»), яка пережила російський полон.

Засновник фонду «Україна – ХХІ століття» Богдан Губський зазначив, що виставка закликає Організацію Об’єднаних Націй до розслідування злочинів росії проти України та притягнення винних до відповідальності.

Роботу музейної команди зі створення виставки мав честь представити генеральний директор Музею та куратор виставки Юрій Савчук. На завершення офіційної частини він провів кураторську екскурсію для гостей.

Проєкт викликав велику зацікавленість серед дипломатичної спільноти. У відкритті виставки взяли участь представники 52 країн світу. Нині в м. Нью-Йорк ми презентуємо вражаючі свідчення злочинних дій рф, щоб поширювати правду про події в Україні й закликати світ до спільного протистояння тотальному злу.