Новини
Виставку про російсько-українську війну відкрито на Тайвані

21 квітня 2023 р. в Національному музеї прав людини (NHRM) відкрилася виставка під назвою «Коли тимчасове стає буденністю: _ / _ днів із життя українських жінок у війні».

Національний музей історії України у Другій світовій війні долучився до створення першої експозиції такого масштабу на Тайвані, яка освітлює події в Україні й, зокрема, життя жінок в умовах бойових дій. Пропущені два числа в назві експозиції нагадують, що російське повномасштабне вторгнення та окупація Криму тривають і досі.

Окрім NHRM, в організації виставки спільно брали участь Міністерство культури Тайваню та місцева українська платформа громадської дипломатії Ukrainian Voices. Численні матеріали для експозиції надали Музей жіночої та гендерної історії (м. Харків), українські фотографи та митці, а також тайванська медійна агенція The Reporter, чиї журналісти відвідали деокуповані території Київщини торік восени.

Музей війни надав для експонування чотири анімовані ролики, що були створені Денем Піньком як рефлексія на події російського вторгнення. Ролик «Свобода для мене – це» постав як складова виставкового проєкту «ВІЛЬНІ», що експонувався в Музеї у 2019 р. й розповідав про долю заручників Кремля. Тоді музейні відвідувачі лишали свої думки про те, чим є для них свобода. Слова ув’язнених про несправедливо відібрану свободу та міркування про неї простих людей обрамлено світлими, яскравими символічними зображеннями мирного життя.

«Замальовки війни» створено на основі робіт художника Антона Логова та його п’ятирічної доньки Віри, які змушені були виїхати з м. Київ через збройний напад Росії на Україну. Відеоролик відображає особисті переживання та осмислення літопису воєнних подій.

Проєкт «МультиЛіки від війни» – своєрідна арттерапія. Музей зібрав колекцію малюнків вихованців Чернігівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей. 30 хлопчиків та дівчаток із вихователькою Наталією Песоцькою 17 днів прожили в бомбардованому місті, малюючи свої емоції. Мультиплікатор трансформував їхню творчість у сюжети Перемоги.

Знаменитий «Маріупольський щоденник» візуалізує думки восьмирічного Єгора Кравцова. Хлопчина описав сто днів окупації рідного міста, яку навесні – влітку 2022 р. пережив із мамою та сестрою. Радісні події на сторінках щоденника чергуються з описом ран, смертей близьких і загибеллю улюбленого м. Маріуполь.

Відеоролики органічно підсилили виставку, місце проведення якої обрано невипадково. Її відкрито у приміщенні колишньої тюрми для політвʼязнів часів диктатури, де нині й діє Національний музей прав людини. Численні експонати, як-от аудіо- й відеоматеріали, щоденники, малюнки та речі побуту, зображають фізичний і психологічний тягар, із яким нині живуть люди в Україні.

Міністр культури Ши Чже, присутній на церемонії відкриття, зазначив, що Тайвань теж рано чи пізно може зіткнутися із загрозою війни. Він закликав своїх співвітчизників стежити за подіями в Україні, а також дбати про майбутнє власної держави.