Новини
Спеціальна нагорода міжнародної премії Museum and Heritage Awards-2023

10 травня в м. Лондон (Велика Британія) відбулась урочиста церемонія на честь цьогорічних переможців міжнародного конкурсу Museum and Heritage Awards, на якій Національному музеєві історії України у Другій світовій війні було вручено Спеціальну нагороду журі за виставку «Україна – розп’яття» та особливу професійну стійкість в умовах війни. Від імені колективу її отримав генеральний директор Юрій Савчук.

Міжнародна премія Museum and Heritage Awards заснована у 2002 р. й відома у світі як «музейний Оскар». За роки її існування престижну нагороду здобували такі поважні всесвітньовідомі інституції, як Британський музей (Велика Британія) та Музей мистецтв Метрополітен (США). Засновник премії – організація Museum and Heritage, яка виникла в 1991 р., щоб стати центром співпраці для музейних інституцій, галерей та сектору культурної спадщини. Церемонія нагородження є головною подією в межах щорічного Museum and Heritage Show, що відбувається в експозиційному центрі «Олімпія» (м. Лондон) і традиційно представляє основні інновації, сучасні тенденції експозиційного дизайну та актуальні теми для дискусій у сфері музейної справи й культурної спадщини.

У 2023 р. організатори конкурсу отримали близько пів тисячі заявок від різних музеїв світу, 92 з яких увійшли до фіналу за 18 номінаціями. У номінації «Міжнародна виставка року» шортліст потенційних переможців складався з Національного музею авіації і космонавтики США Смітсонівського інституту, Історичних музеїв Торонто (10 інституцій відповідного профілю), Національної ради музеїв науки (Індія), об’єднання Музеїв Варда (Данія) та Альпійського музею (Швейцарія).

За словами директорки Museum and Heritage Awards Анни Пріді, «коли члени журі ознайомилися з матеріалами виставки Національного музею історії України у Другій світовій війні "Україна – розп’яття", було ухвалено одностайне рішення присудити проєктові та Музею війни Спеціальну нагороду журі. Адже те, що ми побачили, є безперечно поза конкурсом і виходить за межі наших традиційних критеріїв оцінювання».

Виставка «Україна – розп’яття» (куратор – Юрій Савчук, художник – Антон Логов) була відкрита 8 травня 2022 р. й за рік експонування не лише привернула увагу світових медіа та громадськості, а й отримала низку виставкових сиквелів, що були показані за кордоном: «Битва за Україну» (м. Рига, Латвія), «Україна – розп’яття. 365…» (м. Таллінн, Естонія), «Україна. Розп’яття. Трибунал» (м. Нью-Йорк, США).

Поважне журі особливо вразив той факт, що процес підготовки виставки було розпочато в перші місяці повномасштабного вторгнення рф до України й артефакти, які становлять основу проєкту, були зібрані музейною командою на чолі з генеральним директором за сприяння всіх силових блоків держави у деокупованих регіонах Київщини та Чернігівщини відразу після їх визволення.

«Україна потребує не лише політичної, військової та фінансової, а й, що особливо важливо, культурної допомоги. Ваша нагорода – вияв великої підтримки нашого Музею та нашої країни. Вона надихає нас на продовження нашої роботи, попри всі випробування. Ваша увага до нашого Музею дає важливе відчуття належності України до європейської цивілізації та чітке бачення її європейського майбутнього», – наголосив у своїй промові Юрій Савчук.