Новини
Музей війни на конференції «Від кризи до майбутнього…»

Генеральний директор Музею війни Юрій Савчук та головний зберігач Оксана Янковенко взяли участь у дводенній міжнародній конференції під гаслом «Від кризи до майбутнього. Нові відповідальності для музеїв в Україні» у м. Берлін (Німеччина).

Подія стала однією з найзнаковіших для українських музейників від початку широкомасштабного вторгнення рф. Понад 180 установ з України, Німеччини та Польщі зібралися в галереї Джеймса Саймона на Музейному острові за ініціативи платформи OBMIN, щоб обговорити потреби та роль українських музеїв у процесі відбудови нашої країни.

«Уже за 10 днів, уперше від початку широкомасштабного вторгнення й уперше за третій рік війни на міжнародній конференції, присвяченій відновленню України, лунатиме слово "культура". І це колосальна трансформація. Це, я вважаю, наше з вами дуже велике досягнення», – сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар.

На конференції ішлося також про способи покращення обізнаності міжнародної спільноти з українською культурою та підтримки українців. Музеї прагнуть бути включеними у процес відновлення України, слугуючи платформою для діалогу для зміцнення громадянського суспільства. Доступність музейних просторів – найголовніший пріоритет.

Наразі українські музейники напрацювали 10 пропозицій не лише щодо відбудови пошкоджених росіянами будівель музеїв, а й щодо відновлення роботи та розвитку всієї галузі.

«Вони будуть представлені Фондом OBMIN на щорічній конференції ЮНЕСКО у Вільнюсі 6–7 червня і включені в роботу Берлінської конференції з відновлення України 11–12 червня», – повідомила Малґожата Лавровська фон Тадден, президентка Фонду OBMIN.

Відновлюймо Україну разом!