Новини
Відкриття виставки «Херсон. Висока вода»

Підрив Каховської ГЕС – один великий злочин росіян серед сотень інших.

Напередодні роковин екоциду в Музеї війни відкрилася виставка «Херсон. Висока вода». Це фотожурналістський літопис Вікторії Івлєвої, який відобразив побачене нею торік у червні. Майже два місяці вона пробула в місті як волонтерка. Разом із місцевою журналісткою Світланою Горовою допомагала організовувати евакуацію людей із затоплених вулиць. І фіксувала на камеру побачене.

«Я розумію, що ця війна заторкнула кожну українську родину», – сказала пані Вікторія. Для авторки фотографій важливо донести правду про злочини, які скоїли російські агресори, і про те, як вони приховували цю правду, забороняли волонтерам рятувати людей із затоплених сіл, мародерили, прирікали на смерть… Війна не скінчилася, тож співпраця з Музеєм, що так само, як і Вікторія Івлєва, документує кожен її день, триватиме.

На церемонії відкриття генеральний директор Музею Юрій Савчук зазначив, що наша установа – це унікальне поєднання місця і часу: локація, де зустрічаються час, який уже минув, і час, який ми проживаємо. Музей документує війну, яка відбувається зараз. Так само й виставка. Вона викликає емоції, занурюючи в спогади вже, здавалось би, пережитого.

В об’єктиві пані Вікторії – біль, на фото – картини суцільної руйнації, затхлої води й нещасних людей, в один момент позбавлених відчуття дому та безпеки. Чорно-білі знімки стирають грань між реальним і зображеним, затягують глядача у вир переживань, відчаю, прийняття неминучого.

Своєю чергою, ми маємо надію, що виставка стане не лише місцем ознайомлення людей із трагічними сторінками історії м. Херсон, а й хабом, де всі, хто втратив свою домівку через війну, зможуть віднайти віру в найшвидше повернення додому.