Новини
Поповнення фондів

В умовах карантину ми продовжуємо роботу з поповнення фондозбірні музею новими предметами. Насамперед активно триває збір артефактів – свідків російсько-української війни. Чимала частина з уже сформованої колекції експонується у просторі музейного проєкту «Український Схід» та на виставці «Вільні». Вона про українських політичних бранців російсько-української війни. Про тих, хто вже на свободі, й тих, хто перебуває за ґратами дотепер.

У перші дні після свого повернення в Україну виставку відвідав її герой нацгвардієць Віталій Марків. Тоді він пообіцяв передати до музею речі, які були з ним в ув’язненні, нагадували про Україну й утверджували в боротьбі. Сьогодні Віталій передав музеєві неймовірні реліквії: вишиванку, подаровану представниками української діаспори в Італії, дитячі малюнки, які тривалий час були частиною інтер’єру його тюремної камери, листи від небайдужих та ін. Усі ці предмети у важкий період ув’язнення були для нього дуже близькими й цінними, проте нині Віталій каже так: «Я щасливий з того, що відтепер ці дорогі для мене речі будуть саме в цьому музеї. Музеї, де поєднано дві важкі для українського народу війни».

На добре відомому всім киянам банері «#FreeMarkiv», який під час судової боротьби за українського бранця розміщувався на Софіївській площі, Віталій залишив промовистий напис: «Борітеся – поборете!». Слова великого Кобзаря близькі для українців у всі часи. Для Віталія Марківа вони стали пророчими, адже 1222 дні неволі для нього уже в минулому.

Також Віталій приєднався до музейного флешмобу й дав відповідь на питання: «Свобода для мене – це стимул життя!».

Тож запрошуємо вже цими вихідними завітати до музею, послухати розповідь про Віталія Марківа та інших українських бранців, а також замислитись, який сенс для Вас має слово СВОБОДА.