Новини
Визволені. Як працювати на деокупованих територіях

6 червня 2023 р. в Музеї війни відбулася приурочена до Дня журналіста публічна дискусія «Визволені. Як працювати на деокупованих територіях». У ній узяли участь:

Богдан Логвиненко, Лауреат Премії ім. Георгія Ґонґадзе 2023 р., засновник проєкту Ukraїner. Співавтор документального проєкту й книжки «Деокупація» про антиросійський опір на деокупованих нині територіях.

Софія Кочмар-Тимошенко, локальна продюсерка міжнародних ЗМІ, документаліст воєнних злочинів проти цивільного населення. Співпродюсерка документального фільму телерадіомовної корпорації ВВС «Я звертаюся до нього за іменем» – про злочини росіян у м. Буча.

Ірина Коцаб’юк, завідувачка науково-експозиційного відділу сучасної російсько-української війни Національного музею історії України у Другій світовій війні. Не раз брала участь в експедиціях Музею зі збору артефактів на визволені терени Київщини, Чернігівщини, Харківщини та Донеччини.

Модерував дискусію старший науковий співробітник Національного музею історії України у Другій світовій війні Роман Кабачій.

Медійники та музейники вперше обмінялися досвідом роботи на деокупованих територіях. Журналістський погляд було представлено з двох сторін: фіксація-спостереження (досвід проєкту Ukraїner) та дослідження-розслідування злочинів (досвід документальних фільмів журналістів-міжнародників).

Було порушено такі теми й аспекти:

Наскільки важливо збирати інформацію в режимі реального часу; чим відрізняється такий підхід від збору інформації постфактум

Як працює «сито» відбирання майбутніх експонатів на деокупованих територіях

Як вимальовуються історії зібраних артефактів

Техніка безпеки під час роботи музейників і журналістів на деокупованих територіях

Як триматися в рівновазі, щоб не травмувати психіку запитуваної людини й не випробовувати власну моральну стійкість

Що робити з інформацією чи артефактом, які не варто віддавати на публічний огляд відразу

За результатами дискусії учасники погодилися, що треба поглиблювати співпрацю між сферою ЗМІ та музеями, бо ж музейники, збираючи артефакти, нерідко стикаються з історіями, гідними репортажу, а журналісти іноді мають справи з артефактами, які не знають як використати за призначенням. Також було визнано доцільність обміну досвідом у царині професійної морально-психічної стійкості в роботі з наслідками війни.

Такі дискусії є важливими й надзвичайно актуальними, адже підготуватися до роботи в умовах війни заздалегідь неможливо, усі вміння та навички формуються лише на практиці.