Новини
Лемки та бойки Донбасу. Переселенці чи вигнанці: рондо історичної трагедії

20 червня 2023 р. з нагоди Всесвітнього дня біженців у Музеї відбулася публічна розмова на тему «Лемки та бойки Донбасу. Переселенці чи вигнанці: рондо історичної трагедії». Захід пройшов у просторі виставки «Україна – розп’яття», яка розповідає про російсько-українську війну.

Старший науковий співробітник Музею Роман Кабачій прочитав лекцію, присвячену проблемі вимушеного переселення в умовах російсько-української війни нащадків лемків, депортованих у 1945 р. на Луганщину, та західних бойків – у 1951 р. на Донеччину.

Автор лекції зосередився на двох спільнотах – лемків із с. Переможне та бойків із трьох сіл Званівської громади біля м. Бахмут. Люди першої з них допомагали захисникам зруйнованого Луганського аеропорту й мусили рятуватись утечею, коли у 2014 р. село зайняли терористи з угруповання «ЛНР». Бойки із сіл Званівської громади покинули домівки у 2022 р. через бойові дії на їхній території.

Лекція супроводжувалася показом фотослайдів та відео про життя обох спільнот. Також були представлені артефакти, зібрані під час музейної експедиції до Званівської громади у 2018 р., що ввійшли до фондової колекції Музею. Про саму експедицію, особливості життя громади й музейні предмети детальніше розповіла завідувач відділу комплектування та обліку музейних предметів і колекцій Музею Ярослава Пасічко.

Дослідниця Бойківщини журналістка Наталія Кляшторна, яка тимчасово перебуває за кордоном, долучилася до заходу в онлайн-форматі. Вона розповіла про представників бойківської етнографічної групи на правобережній Херсонщині, які пережили окупацію.

Голова київського товариства «Лемківщина» Михайло Мацієвський розповів про життя лемків із Луганщини. Зазначив, що вони десятиліттями намагалися зберегти свої культурні особливості – мову, кухню, традиції. Але у 2014 р. війна зруйнувала те, що так довго будували ці люди. Михайло Мацієвський поділився подробицями втечі лемків із Луганщини 2014 р. та їхньою адаптацією до нових умов життя.

Модерувала зустріч старший науковий співробітник Музею Інна Єрмакова. Вона зауважила, що нині використовують доволі багато дефініцій для означення вимушених переселенців – як за кордон, так і в межах України: «переселенці», «релоканти», «біженці», «втікачі від війни». Проте жоден із термінів не є наразі вичерпним. Не визначений офіційний день, який ушановував би всіх, хто залишився без домівки через війну в Україні.

Музей є тим майданчиком, на якому в різних форматах озвучуються важливі й болісні для суспільства теми, а науковці висвітлюють усі грані проблем і дають орієнтири на шляху до їх вирішення.