Новини
Фіксація рекорду України

До Дня кримськотатарського прапора в Музеї війни відбулася церемонія фіксації рекорду України – найбільшого такого знамена!

Це свято є неофіційним і відзначається за рішенням органів самоврядування кримськотатарського народу від 2010 р. Проте нині воно набуває всеукраїнського масштабу й символізує спільну боротьбу українcького та кримськотатарського народів за суверенну й незалежну, соборну Україну.

На вшанування свята в Музеї війни відбувся захід, який, за словами його генерального директора Юрія Савчука, «привертає увагу не лише до історії прапора, а й до форм спротиву кримських татар російській агресії та окупації Криму. Адже знамено, яке сьогодні буде внесено до Книги рекордів України в категорії "Розміри, вперше" має унікальну та вражаючу історію».

Детально про долю артефакту присутнім розповів Ісмаїл Рамазанов – ініціатор акції «Кримськотатарський прапор над Кримом», для якої і був створений стяг-рекордсмен. У 2021 р. в м. Краматорськ волонтери вручну виготовили знамено 9 х 16 м, яке потім мандрувало містами України й збирало побажання кримчанам. 28 червня 2021 р. за допомогою 200 повітряних кульок його запустили через адмінмежу між вільною територією України й тимчасово окупованим півостровом. Пан Ісмаїл підкреслив, що росіяни задіяли значні ресурси, щоб цей прапор збити, але він усе одно пролетів близько 150 км і дуже багато людей, які вимушено залишилися в окупації, його побачили. Загарбникам усе ж таки вдалося поцілити в частину кульок, і прапор змінив траєкторію польоту. Він упав у море в районі коси Арабатська Стрілка. Люди, які побачили це, виловили його з води й повернули активістам. «Для мене це був як знак від Всевишнього, що Крим також повернеться до України, як і цей прапор», – так описав свої відчуття Ісмаїл Рамазанов. Нині, знамено є частиною музейної фондозбірні, де перебуває на тимчасовому зберіганні – до моменту деокупації Кримського півострова.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров у своєму виступі наголосив, що офіційна фіксація цього рекорду є дуже важливою, адже відтепер долю прапора й історію боротьби кримськотатарського народу знатиме кожен. «Ми боремось, а отже, обов’язково переможемо», – підсумував він.

Оксана Муравльова, очільниця ГО «Український розмовний клуб "Файно"», поділилася теплими спогадами про процес виготовлення знамена: «Це був наш перший прапор на той час. Масштаби роботи важко описати: 64 м швів довелося накласти лише для пришивання Тамги. Десятки людей були залучені до процесу, допомагали навіть учні одного з краматорських ліцеїв». Відтоді пані Оксана зі своєю командою виготовила понад 3455 прапорів, як державних, так і бойових – для підрозділів ЗСУ. Два знамена та ляльки-обереги, створені власноруч, вона подарувала Музею.

Модератор заходу, завідувач сектору Музею, Богдан Гальчинський здійснив екскурс в історію кримськотатарського народу, його прапора та національного символу – Тамги.

А всі присутні на заході долучилися до церемонії вимірювання розмірів знамена й мали нагоду доторкнутися до легендарної реліквії.

Голова наглядової ради «Книги рекордів України» Олег Іваненко зафіксував рекорд і вручив дипломи ініціаторам акції. Він висловив непохитну віру в наближення того часу, коли український та кримськотатарський прапори разом майорітимуть над Кримом. Віримо в це й ми, роблячи все можливе заради спільної Перемоги, повернення всіх наших територій та громадян у вільну Україну.