Новини
Офіційна презентація та передача унікального рукописного збірника «Пісні волі», впорядкованого в 1949 р. невідомим вояком УПА

З нагоди Дня Конституції України в Музеї війни відбулися презентація та передача на довічне зберігання унікального рукописного збірника «Пісні волі», впорядкованого в 1949 р.

Раритет, що є історичним та документальним свідченням патріотизму, жертовності й відваги захисників України, був переданий до Музею секретарем Національної спілки журналістів України майором Володимиром Данилюком, який нині проходить службу в Сухопутних військах ЗСУ.

Захід символічно, як і сам оригінальний пісенник, розпочався з Гімну України. Як зазначив генеральний директор Музею війни Юрій Савчук, сьогодні тут «подвійне свято – День Конституції та презентація неймовірного артефакту. Збірник пісень 1949 р. за своїм змістом є беззаперечним свідченням спадкоємності поколінь та нашої столітньої боротьби за свободу й незалежність, адже там зібрані козацькі, гайдамацькі, стрілецькі та повстанські пісні, які лунають і нині».

Яскравим підтвердженням слів керівника був відеоряд із першого музейного фестивалю воєнної пісні «Сурма», що відбувся 1 жовтня 2023 р. Для гостей заходу прозвучали «Зродились ми великої години», «Йшли селом партизани», «Від синього Дону до сивих Карпат».

Володимир Данилюк поділився з присутніми історією артефакту. Збірник був вилучений чекістами із криївки, але вцілів і зберігся, а на початку відновлення незалежності України книжку безпосередньо передав Володимирові Данилюку колишній заступник начальника УКДБ СРСР у Волинській області Зіновій Петрик. «Як тільки я взяв до рук цей збірник, мені стало відразу зрозуміло, що він має зберігатись у найціннішому Музеї нашої держави. І от після друку факсимільного видання пісенника я з радістю передаю рукописний оригінал до Національного музею історії України у Другій світовій війні», – підкреслив пан Володимир.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко у своєму виступі згадав про співпрацю з Музеєм та спільну виставку «Розстріляна свобода слова», що експонувалась у Виставковому центрі комплексу. «Цей Музей є сучасним, інноваційним, актуальним, а його співробітники миттєво реагують на виклики часу, хоч би якими складними вони були. Діяльність установи дає змогу тримати у фокусі світової уваги нашу нинішню боротьбу», – підсумував пан Сергій і подякував усім причетним до організації події.

А представниця Ради ГО «Міжнародне громадське об’єднання "Волинське братство"» Галина Бідношей акапельно виконала пісню зі збірника – «Осінні квіти вже зісхли».

Також на захід завітала народна поетеса Марія Волинська, яка продекламувала свій вірш «Оскар».

Вітаємо всіх із Днем Конституції України й запрошуємо відзначити це свято, відвідавши наші експозиції.