Новини
Золотий Хрест Заслуг отця Андрія Пшепюрського

Напередодні 30-ї річниці Незалежності України відбулася офіційна презентація унікального артефакту, який був переданий Греко-католицькою церквою Національному музею історії України у Другій світовій війні, – Золотого Хреста Заслуг. Ця нагорода належала отцю Андрію Пшепюрському – духівнику Легіону Українських Січових Стрільців.

Реліквію урочисто презентував Музею Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Разом із Блаженнішим Святославом на заході був присутній отець Андрій (Зелінський), радник голови Української греко-католицької церкви, військовий капелан, священник, автор книг, громадський діяч.

За переданим Главою Української греко-католицької церкви Золотим Хрестом Заслуг стоїть ціле життя, розгортається пласт трагічної історії України.

Польовий духівник (капелан) Українських Січових Стрільців отець Андрій Пшепюрський народився в 1874 р., а з 1914 до 1918 р. виконував душпастирську місію в Українському добровольчому легіоні, який воював під знаменами Австро-Угорщини і першим у ХХ ст. став на сторожі української державності. За звитягу в піднесенні бойового духу Січових Стрільців отець Андрій Пшепюрський отримав Золотий Хрест Заслуг.

Ця нагорода була заснована імператором Францом Йосифом I (Австро-Угорщина) в 1849 р. для нагородження державних службовців або цивільних осіб за заслуги перед країною. В отця Андрія була важка доля: переживши дві війни, за радянської влади Андрій Пшепюрський зазнав репресій із боку НКВД. Від 1945 р., після смерті отця, нагорода зберігалась у родині його сина Євгена, а згодом – онуки Любомири Пшепюрської в м. Дрогобич Львівської області (до 2021 р.).

У своїй урочистій промові Глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав (Шевчук) розповів історію переданої Музею нагороди. Як виявилося, кілька років тому Любомира Пшепюрська написала блаженнішому Святославу листа, у якому повідомила про свій намір передати високу нагороду, яка належала її дідові, Українській греко-католицькій церкві. Голова Церкви прийняв дар і задумався над тим, як зробити, щоб історичний експонат став надбанням усього народу України. Знаючи високий професіоналізм науковців Національного музею історії України у Другій світовій війні, блаженніший Святослав вирішив передати реліквію до Музею. Нині експонат вже уміщено в експозицію виставки «Україна. Незакінчена війна…». За словами голови Церкви, на його рішення також вплинув факт, що співробітники Музею ґрунтовно займаються дослідженням українського капеланства від початку ХХ ст. до наших днів.

«Ми багато говоримо про те, що ми хочемо перемагати. Ми переможемо. Але головне – не перемогти у війні. Треба перемогти війну. Мене зворушила старовинна фраза: “Якщо ти ненавидиш, ти вже переможений”. Це загальнолюдська мудрість про те, що роль капелана є надзвичайно важливою для того, щоб не дати себе перемогти ненавистю», – зазначив голова Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Присутній на заході отець Андрій (Зелінський), який із душпастирською місією майже три роки перебував у зоні бойових дій на Донбасі, є героєм виставки «Капелани» Національного музею історії України у Другій світовій війні. Виставка розповідає про священнослужителів різних віросповідань і конфесій, що пліч-о-пліч із українськими захисниками боронять Незалежність нашої Батьківщини.

«Наша зустріч особливо актуальна у світлі святкування 30-ї річниці Незалежності України. В цей час ми вдумливо аналізуємо історію, яку пройшов український народ. Необхідно згадувати цими днями тих, хто відстоює цю Незалежність ціною власного життя. Війна – найбрутальніший винахід людства, і під час неї особливо необхідні ті, хто допоможуть людині залишитися людиною», – сказав радник голови Української греко-католицької церкви військовий капелан Андрій Зелінський.

«Колектив нашого Музею дякує Українській греко-католицькій церкві, адже кожний артефакт, який потрапляє до нас, зусиллями музейних співробітників розкриває свою історію, через яку відвідувачам доносяться сторінки становлення української державності», – зазначив генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук.

Запрошуємо відвідати експозицію Музею «Україна. Незакінчена війна…». Саме там Золотий Хрест Заслуг отця Андрія Пшепюрського доступний для огляду. В експозиції йдеться про те, як під час Першої, так і Другої світових війн українці були змушені під різними прапорами проливати кров. Саме Легіон УСС сприяв піднесенню української національної ідеї, яка поступово дозріла до державницьких прагнень і, зазнавши невдач під час світових воєн ХХ ст., здійснилася в 1991 р.