Новини
OST#remember
/

Щороку в січні українське суспільство вшановує пам’ять примусових працівників, вивезених у роки Другої світової війни. У січні 1942 р. почалися масові вивезення «остарбайтерів» («східних робітників») з України до Німеччини.

Пам’ять про злочинне використання підневільної праці в ті часи об’єднує різні нації світу. Так, упродовж тижня відбувається Міжнародний онлайн-семінар «Примусова праця у транснаціональній перспективі», де молоді науковці з Німеччини, України та Республіки Корея обмінюються досвідом у науковій, освітній та комеморативній галузях.

Науковці музею Дмитро Гайнетдінов та Віталій Горобець у складі групи вітчизняних істориків презентували український досвід збереження історичної пам’яті про примусових робітників. Музейники розповіли про артефакти з музейної колекції, які проливають світло на долі остарбайтерів, а також про освітні проєкти, через які молодь дізнається про підневільну працю в часи війни.

Один із таких проєктів доступний онлайн – відеорозповіді із серії «Музейні свідчення». У них Ви почуєте історії примусової праці «з перших вуст», а також дізнаєтесь, які артефакти зберігаються в колекції музею. Переглянути всі частини музейного проєкту Ви можете на музейному вебресурсі «Цифрові колекції» за посиланням: Музейні колекції.