Новини
Відкриття виставкового проєкту «За волю України!»

Напередодні 30-ї річниці Незалежності України в Музеї відбулося урочисте відкриття українсько-американського виставкового проєкту «За волю України!».

Музей спільно з Фондом Богдана Губського «Україна ХХІ століття» та куратором виставки Юрієм Савчуком із гордістю та трепетом представляє 250 унікальних артефактів із 20 музеїв, архівів та бібліотек України і США, які розповідають про яскраві та маловідомі сторінки періоду Визвольних змагань (1917–1921 рр.), зокрема про історію уніформи відродженого українського війська початку ХХ ст.

Це вперше не тільки за 30 років Незалежності України, а й понад 100-літню історію української діаспори в музейній виставці в Україні беруть участь п’ять провідних наукових, музейних та культурно-просвітницьких українських інституцій США.

Відвідувачі можуть побачити реліквії періоду Українського Січового Стрілецтва, Української Центральної Ради, УНР, ЗУНР, правління гетьмана Павла Скоропадського, Директорії УНР. Більшість цих предметів озброєння, елементів уніформи і державних символів ніколи не експонувалися, та не відомі не лише широкому загалу, а й вузькому колу фахівців. Лише через століття, у 2021 р., вони зібралися разом, щоб розповісти історію національного відродження початку ХХ ст.

Офіційну церемонію відкриття відвідали дипломати, урядовці, представники партнерських установ, науковці, музейники, архівісти, військові, церковники, благодійники.

Кураторка Українського Музею та Бібліотеки у Стемфорді Любов Волинець зазначила, що пишається унікальними раритетами, свого часу вивезеними й збереженими українцями за кордоном, які нині презентовані в Україні.

Кураторка Українського Національного Музею Чикаго Марія Климчак відзначила, що уперше за 30 років Незалежності України та понад 100-літню історію української діаспори у виставці в Україні беруть участь п’ять провідних наукових, музейних та культурно-просвітніх українських інституцій у США. У сукупності вони передали на тимчасове експонування в Україну 181 раритет.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав підкреслив, що разом з експонатами приїхали в Україну і її діти, нащадки тих українців, які боролися за Батьківщину й були змушені через це покинути її територію.

Теплими словами відгукнувся у вітальний промові й архієрей Православної Церкви України  архієпископ Вишгородський Агапіт.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко зазначив важливість проєкту, який дає змогу українцям більше дізнатися про власну історію, зокрема періоду Визвольних змагань.

Музично церемонію відкриття проєкту оформив військовий оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил Збройних сил України. А працівники Центру історії Вінниці та волонтери ГО «Вінницьке історичне товариство» знайомили всіх присутніх із реконструйованим панцерником «Петлюра», елементами уніформи вояків УНР.

Почесні гості першими оглянули експозиційний простір та заслухали розповідь куратора Юрія Савчука. Вони відзначили, що перлиною експозиції є «Альбом уніформ Української Армії і Фльоти за добу визвольної боротьби (1917–1921)», який представлений у горішній залі виставкового центру. Історія його створення справді вражає. І це дійсно так. Автор альбому – геральдик, військовий УНР Микола Битинський (1893–1972). Створював його у Празі (1937 р.) як пам’ятку про розвиток Визвольних змагань України. Під час Другої світової війни автор потрапив до табору інтернованих осіб у Німеччині, де продовжував над ним роботу. Дивом альбом по війні був переправлений до США. Альбом ніколи не публікувався і не експонувався у повному обсязі, тож сьогодні відбулася справжня світова прем’єра унікальної мистецької пам’ятки, створеної понад 85 років тому. Відвідувачі та дослідники можуть ознайомитися зі 134 аркушами, які ілюструють розвиток української уніформи різних родів військ – від українізованих частин Російської імперської армії до частин, створених у 1921 р. Родзинкою альбому є унікальні авторські варіації Державного Герба – тризуба. Саме ці малюнки стали візуальним кодом експозиції.

Щиро запрошуємо відвідати виставку «За волю України!» в оновлених виставкових залах Музею, познайомитися з військовими, що в лавах різних армій та підрозділів боронили вільну, незалежну Україну в 1917–1921 рр., оглянути їхні особисті речі та відчути спадковість української військової традиції.