Новини
Відкриття виставки «GUERRE EN UKRAINE»

8 липня, на 500-й день спротиву України широкомасштабній російській агресії, Музей війни презентував виставку робіт вуличного художника із Франції Крістіана Ґемі, відомого як С215, під назвою «Guerre en Ukraine» («Війна в Україні», фр.). Міжнародний проєкт реалізовано за ініціативи й усебічного сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України й особисто міністра Олександра Ткаченка.

На виставці представлено найновіші роботи художника, створені в Україні як рефлексії на жорстокість росії та хоробрість нашого народу в боротьбі за волю. Від березня 2022 р. Крістіан створював промовисті мурали в м. Львів, Житомир, Київ, Ірпінь, Буча, смт Гостомель. Погляд зі світлин яскравих мистецьких творів на тлі поруйнованих будинків, окопів, наїжачених міст переходить на портрети у військовій формі. Знайомі обличчя: «Да Вінчі», Олександр Шаповал, Михайло Матюшенко…

Це спеціально створена серія зображень Захисників, які віддали свої життя, боронячи Україну. Чоловіки й жінки, старші й молодші, відомі та менш відомі – образи цих героїв були створені Крістіаном Ґемі й доповнені автентичними предметами з колекції Музею війни, що належали воїнам за їхнього життя. Як зазначив на урочистому відкритті виставки генеральний директор Музею Юрій Савчук, одна з найголовніших місій Музею — зберігати пам’ять про всіх, хто став на захист України, для майбутніх поколінь.

Присутні на відкритті родини загиблих Героїв, яких зобразив Крістіан Ґемі, а саме Героя України Вадима Зеленюка, Ірини Цвілої, Григорія Цехмістренка, на згадку отримали від художника портрети своїх рідних.

Ніна Зеленюк, дивлячись на портрет сина, відзначила, що вперше побачила свого Вадима як мужнього, серйозного, вправного воїна, в очах якого знання про жахи війни. Адже додому він завжди надсилав усміхнені, веселі фотознімки.

Родичка Григорія Цехмістренка Наталя подякувала Музеєві та Крістіанові Ґемі за збереження пам’яті про тих, хто заради щасливої, незалежної держави пожертвував найдорожчим – своїм життям.

Сам художник зазначив, як важливо йому було познайомитися з рідними портретованих. Наголосив, що це дуже загострює оптику митця, посилює в зображенні відчуття крихкості людського життя.

Завітайте й ви на виставку «Guerre en Ukraine». Її можна побачити до 7 серпня у виставковому центрі Музею.