Новини
Ніколи знову: презентація виставки «Голокост»

2 вересня в експозиції Національного музею історії України у Другій світовій війні відбулася презентація реліквійно-документальної виставки «Голокост» до 80-річчя початку нацистських масових розстрілів євреїв на території України та 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

За допомогою артефактів із колекції Музею війни, зібрання Музею Шереметьєвих та колекції Дмитра Піркла на виставці розкрито масштаби, особливості перебігу й трагічні наслідки Голокосту для України, висвітлено складні й контроверсійні аспекти трагедії.

Один із центральних експонатів виставки – піаніно, в якому Праведники народів світу Яким і Поліна та їхні діти Віктор і Валентина Олейниченки переховували від нацистів єврейського хлопчика Веніаміна Борисковського. Ця реліквія була передана Музею донькою Валентини Пономарьової (Олейниченко) на початку липня 2021 р. А доставили цінний предмет із м. Маріуполь військові Збройних сил України.

Лише через 80 років уперше з’явилася можливість прочитати послання Меєра Ципеса з м. Кам’янець-Подільський до сина Ісаака в м. Харків, написані їдишем. Онука Ісаака Юлія Корсунська, громадянка США, допомогла Музеєві з перекладом.

На виставці також представлено роботи художників Зиновія Толкачова та Ісаака Тартаковського. Останній, до речі, був урятований від загибелі під час німецької окупації Праведниками народів світу Степаном, Надією та Лідією Савчуками.

Співмодераторами заходу виступили: завідувач відділу науково-просвітницької роботи Національного музею історії України у Другій світовій війні Дмитро Гайнетдінов та директор Українського центру вивчення історї Голокосту кандидат історичних наук Анатолій Подольський.

На заході були присутні: перший секретар посольства Ізраїлю в Україні Олександра Бен Арі, керівник відділу культури Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Катаріна Шаупп-Карманн, головний рабин Києва Йонатан Біньямін Маркович, меценат і колекціонер Олексій Шереметьєв, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор Олександр Лисенко, діти видатного художника Ісаака Тартаковського Олена та Анатолій, представники Збройних сил України та ін.

Йонатан Біньямін Маркович розповів трагічну історію своєї сім’ї, яка майже вся була винищена під час Голокосту. Згадував слова свого дідуся, який вижив, одружився, і рід його було продовжено: «Пам’ятай минуле, твердо стій на ногах і нікому не дай завадити тобі жити». Рав Маркович прочитав псалми Давида за упокій душ людей, трагічно загиблих у Голокост, і засурмив у шофар, ритуальний музичний інструмент, напередодні єврейського нового року Рош га-Шана.

Катаріна Шаупп-Карманн зазначила: «Ця подія є дуже важливою, особливо цього року, коли ми відзначаємо 80-ті роковини трагедії Бабиного Яру. Ми дуже вдячні за співпрацю Музеєві та Українському центру вивчення історії Голокосту. Кілька місяців тому ми представляли тут виставку «Захистимо пам’ять». Одна з найважливіших наших цілей – привернути до теми Голокосту увагу молоді, вчителів, студентів».

«Ця виставка є набагато ширшою за будь-які часові межі, – зазначив генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук. – Хоча представлені на ній історії сталися давно, проблеми морального вибору, людяності, самопожертви й милосердя є вічними. Духовними орієнтирами для нашого суспільства сьогодні мають стати найкращі людські чесноти та вчинки, гідні поваги незалежно від їхньої давності. Нехай історія вчить нас бути кращими, мудрішими, толерантнішими, відповідальнішими».