Новини
Відкриття виставки "Воля до перемоги: воїни спорту"

У Музеї війни відбулося відкриття виставки «Воля до перемоги: воїни спорту» — першої експозиції національного рівня, що присвячена спорту під час широкомасштабної війни.

Музейний проєкт був ініційований Офісом Президента України і став складником комунікаційної програми «Воля до перемоги», що покликана підтримати представників України на Літніх Олімпійських іграх 2024 р. Втілили цей масштабний задум у життя Національний музей історії України в Другій світовій війні та Національний олімпійський комітет України.

Олена Ковальська, Заступник Керівника Офісу Президента, наголосила: «Наша ціль показати всьому світу, що участь українських спортсменів у Олімпіаді-2024 — це вже перемога». До речі, від України змагатимуться 140 спортсменів у 23 видах спорту.

Ростислав Карандєєв, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики, підкреслив, що раніше було би дивно бачити виставку, присвячену спорту, в Музеї війни, але нині це наша буденність: «Олімпійці готуються до змагань в умовах постійних повітряних тривог та відключень електроенергії, вони займаються на напівзруйнованих спортивних майданчиках. Багато з професійних спортсменів стали на захист країни в лавах ЗСУ. І саме цей Музей найкраще може відобразити справжню ціну наших перемог на спортивній арені».

«На виставці представлені особисті речі українських спортсменів. Багато з них загинули від рук загарбника. І хоч росія намагається забрати в нас усе, ми не здаємося і далі боремося за волю — базову цінність українців», — не стримував емоцій у виступі перший заступник Міністра молоді та спорту України Юрій Музика.

А Вадим Гутцайт, президент Національного олімпійського комітету України, зазначив: «Ця виставка стане потужним меседжем для наших олімпійців — уся Україна вболіває за вас та підтримує вас!»

Генеральний директор Музею війни Юрій Савчук звернувся до ініціаторів та партнерів проєкту зі словами вдячності за один із найкращих досвідів співпраці. Також пан Юрій наголосив: «Важливо не лише зберігати пам’ять, а й постійно підтримувати фокус уваги українців та світової спільноти на важливих подіях. Усі артефакти, зібрані під час підготовки виставки, будуть неодноразово використовуватися в майбутніх музейних проєктах». Також очільник Музею розповів про родзинку виставки «Воля до перемоги: воїни спорту» — усі найважливіші моменти Олімпійських ігор у Парижі будуть транслюватися безпосередньо в експозиції.

На виставці представлено понад 50 оригінальних експонатів. Усі ці речі є безумовними доказами незламності українців попри найстрашніші випробування.

Запрошуємо відвідати Музей війни та підтримати нашу олімпійську команду на Олімпійських іграх у Парижі.