Новини
Музейне інтерв’ю з Людмилою Гусейновою

Людмила Гусейнова – громадянка України, жителька окупованого у 2014 р. м. Новоазовськ, громадська активістка, захисниця прав дітей. Бойовики заарештували її в жовтні 2019 р. Звинувачували в шпигунстві, екстремізмі, тероризмі й закликах до повалення влади терористичної організації «днр». Вона пройшла катівню «Ізоляція» та каземати Донецького СІЗО.

У 2021 р. Людмилу Гусейнову було нагороджено Національною правозахисною премією за особистий внесок у захист прав людини в Україні.

Звільнена 17 жовтня 2022 р за обміном.

Про пережите пані Людмила розповіла нам під час музейного інтерв’ю в просторі виставки «Україна – розп’яття». Відвідавши виставку «Обереги з війни», вона зняла з шиї і вручила Музеєві талісман, який берегла всі 3 роки й 13 днів неволі – срібну підвіску «Різдвяна зірка», придбану в м. Єрусалим незадовго до ув’язнення, а також хрестик, який передала їй рідна сестра до слідчого ізолятора. Ці символічні речі, мов незрима артерія життя, пов’язували її з волею, з тими, хто чекав на неї вдома, додавав їй сил, щоб пройти крізь горнило страждань, несправедливості, жорстокості й не зламатися.

Нині Людмила Гусейнова працює менеджером із комунікації у ГО «Sema Ukraine», що об’єднує жінок, постраждалих від сексуального та гендерно зумовленого насильства під час російсько-української війни. Ці жінки зуміли трансформувати травматичний досвід у посттравматичне зростання.

Пропонуємо Вашій увазі інтерв’ю з Людмилою Гусейновою, в якому вона розповіла про так званий арешт, перебування в одній камері з «ополчєнками», про жахливі умови перебування жінок у казематах «днр», про оберіг із неволі, який давав силу та як допомогти жінкам, постраждалим від сексуального насилля.

Переглянути запис розмови можна на YouTube-каналі Музею.