Новини
Публічна лекція про пам’ятки та їх місце у суспільстві

10 серпня 2023 р. у просторі виставки «Україна – Розп’яття» відбулась публічна лекція «Чи існує шлях від боротьби з пам’ятниками до суспільного компромісу?»

Доповідачем виступила доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Ольга Ковалевська.

Було представлено теоретичний бік справи – що таке монумент/пам’ятник/надгробок, чи можливим є процес його переозначення/ присвоєння, чи реально нівелювати його негативний ідеологічний вплив на суспільство, чи він заслуговує на музеєфікацію чи радше на цілковиту утилізацію.

Також Ольга Ковалевська навела приклади поводження з окремими пам’ятниками та локаціями під ними, що переживали подвійні, а в окремих випадках і потрійні трансформації – як в Україні, так і за її межами. Наприклад, як це було із місцем на Майдані Незалежності, де в імперський час височів постамент Петру Столипіну, у пізньорадянський час – пам’ятник Жовтневій революції, а в 2001 році постав монумент Незалежності.

Після лекції відбулося жваве обговорення, в якому, зокрема взяли участь проф. Юрій Шаповал з Інституту політичних та етнонаціональних НАНУ та доктор наук з державного управління Рена Марутян з Київського національного університету імені Тараса Шевченка).