Новини
Пам’ять про Голокост

27 січня, світове співтовариство відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день, 76 років тому, війська 1-го Українського фронту звільнили Аушвіц-Біркенау­ – один із найстрашніших нацистських таборів смерті, місце загибелі більш ніж мільйона європейських євреїв. Загалом же внаслідок нацистської расової політики, гонінь та спланованого, систематичного винищення загинуло близько 6 мільйонів євреїв. Кожна четверта жертва Голокосту походила з України.

Збереження пам’яті про жертв нацистського геноциду, комплексне дослідження та гідне висвітлення теми Голокосту є одним із пріоритетних завдань Музею.

Сьогодні експозиція Музею знову відкрилася для відвідувачів після карантину. Завітавши до неї, гості можуть поглянути на трагедію Голокосту через призму унікальних музейних артефактів – «свідків» історичних катастроф, через які пройшла Україна.

Триває активний обмін науковим, музейним та педагогічним досвідом на українському та міжнародному рівнях за участю представників Музею. Вони презентували досвід інтерпретації Голокосту в науково-просвітницькій площині на форумних заходах наших партнерів – Меморіального комплексу історії Голокосту «Яд Вашем» (м. Єрусалим, Ізраїль), Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» (м. Дніпро) та Українського центру вивчення історії Голокосту (м. Київ). Щиро дякуємо партнерам за співпрацю.

Один із ключових представлених проєктів має назву «Українці-рятівники. Марафон історій» та розповідає про наших співвітчизників, які, ризикуючи життям, рятували євреїв від смерті у часи Голокосту. Окремо висловлюємо вдячність Світовому Конґресу Українців і телерадіокомпанії Deutsche Welle за популяризацію проєкту.

Ознайомитися із вибраними історіями порятунку можна за посиланням:

  • портрети.com.ua
  • Також до Вашої уваги – онлайн-виставка, присвячена трагедії Бабиного Яру. Масові страти, які відбулися в цьому київському урочищі під час нацистської окупації, перетворили його на один із сумнозвісних символів Голокосту на землях України. Виставка доступна за посиланням.

Наостанок пропонуємо поглянути на історію злодіянь у таборі смерті Аушвіц та його визволення у 1945 р. через малюнки художника та очевидця звільнення табору Зиновія Толкачова, а також світлини з колекції Музею.

Україна пам’ятає…