Новини
Презентація фотоальбому «Бахмутська балада. Фото з війни»

Сьогодні в наших стінах було презентовано нове музейне видання – фотоальбом «Бахмутська балада. Фото з війни».

Захід відбувся в символічній для цього проєкту локації – у просторі виставки «Сталеві титани Бахмута». Ідея створити фотоальбом про битву за м. Бахмут з’явилась у куратора – Ірини Коцаб’юк – саме під час роботи над згаданим виставковим проєктом.

Під час підготовки цієї виставки, в розпал найжорстокіших боїв на бахмутському напрямі, офіцери пресслужб та служб зв’язків з громадськістю 16 бригад ЗСУ, НГУ, ТрО ЗСУ, ДПСУ та Національної поліції України зі Східного угруповання військ надіслали до Музею кілька тисяч промовистих світлин. Їх було створено в різні періоди битви впродовж року. З-поміж надісланих фото куратор виставки та упорядник видання пані Ірина відібрала понад 300 документальних світлин, які стали основою фотоальбому «Бахмутська балада. Фото з війни».

На цих зображеннях місто ще наповнене жителями й уже знелюднене; з його пустих вулиць зі слідами смерті та руйнування ведуть вогонь захисники; військові готуються до наступального бою на передовій чи насолоджуються спокоєм під час короткого затишшя. Фотоальбом збирає ці сюжети в єдину картину й розповідає історію найзапеклішої битви ХХІ ст.

Презентація розпочалася з виступу генерального директора Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчука. Очільник Музею підкреслив, що це прекрасне видання з’явилося завдяки Збройним силам України, які не лише захищають нас зі зброєю в руках, а й ведуть інформаційну боротьбу, а також за їхньою участю. Музей як інституція постійно знаходить можливості для збереження пам’яті про звитягу українського народу, і прикметно, що виставка, яка розповідає про захисників м. Бахмут, стала трампліном для видання фотоальбому про них.

Сергій Череватий, заступник командувача ОСУВ «Хортиця» зі стратегічних комунікацій, речник Східного угруповання ЗСУ, у виступі акцентував на тому, що з часом усі події російсько-української війни переосмислюватимуться нинішнім чи наступними поколіннями. І наше спільне видання стане одним із тих, які допоможуть збагнути всю силу та міць захисників м. Бахмут.

Наприкінці свого виступу офіцер передав до Музею від командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського унікальний артефакт – бойове знамено з авторським підписом та написом «Слава героям Бахмута».

На презентацію були запрошені й самі пресофіцери, які надали свої фото для музейного видання. Олександр Савченко, на час підготовки видання пресофіцер 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила, був особисто присутній на заході. А представниці 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади та 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» записали свої відеопривітання із зони бойових дій.

Керівник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Ілля Євлаш згадав про момент, коли Ірина Коцаб’юк запропонувала створити фотоальбом. Він та його колеги відразу одноголосно погодилися надати свої світлини. «”Балада про Бахмут” - це про нас, це наше ДНК. Ми хочемо, щоб подвиг українських військових назавжди залишивсь у нашій пам’яті та серцях», - підсумував пресофіцер.

Під час свого виступу Ігор Степурін, в. о. виконавчого директора Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, наголосив, що був дуже радий долучитися до появи на світ такого ошатного видання, в якому форма відповідає змісту. Також видавець розповів присутнім про майбутнє надрукованих екземплярів. Усі вони будуть розповсюджені по бібліотеках України та за кордоном. Уже цього тижня перші книжки доставлено до публічних бібліотек штату Вашингтон та м. Берлін.

Частину книжок буде передано до Національної публічної бібліотеки імені Ярослава Мудрого. Її очільник Олег Сербін став одним із почесних гостей презентації. Пан Олег пообіцяв, що книжка дійде до величезної кількості читачів.

На завершення офіційної частини заходу Ірина Коцаб’юк, упорядниця видання «Бахмутська балада. Фото з війни», завідувачка науково-експозиційного відділу сучасної російсько-української війни Музею, також поділилася своїми спогадами про роботу над книжкою і подякувала всіх причетним до реалізації проєкту.

Прикметно, що «Бахмутська балада» виборола перше місце в мистецькому конкурсі «Книга для зміцнення національної єдності» й була надрукована за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Окремо хочемо подякувати т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростиславу Карандєєву та Міністерству за всебічну підтримку проєкту на всіх етапах його реалізації.

Чекайте на появу видання в бібліотеках вашого міста й, коли переглядатимете ці емоційні та моторошні світлини, завжди пам’ятайте, завдяки кому ми маємо змогу погортати фотоальбом…