Новини
Полк імені Кастуся Калиновського у Музеї

«Беларусь! Маці мая, Радзіма! Клянуся вызваляць і бараніць Цябе! Там дзе знаходжуся зараз і куды прывядзе мяне лёс Твайго вызваленьня! Біцца да перамогі за Тваю свабоду. Як біліся нашыя продкі з ардынскім прыгнётам маскавітаў. Пад Воршай, Смаленскам, Палонкай…» – так звучить присяга білоруських добровольців.

Днями у просторі виставки «Україна – Розп’яття» була не зовсім звичайна група екскурсантів – група чоловіків у однострої, не знімаючи балаклав, зізнавалися в любові до свого рідного краю – Білорусі, яка нині перебуває під подвійною окупацією. «Ідея одна – ми хочемо вільної Білорусі. І розуміємо, що цього неможливо зробити без вільної України» – сказав командир полку імені Кастуся Калиновського Денис Прохоров. Розглядаючи демонтований радянський герб, білоруські захисники України були впевнені, що це історичний момент і він неминучий для вільної Білорусі.

Серед іноземців, які з лютого 2022 р. воюють на боці України проти Росії, білоруси сформували великий підрозділ – це полк імені Кастуся Калиновського. Його бійці вступили в бій ще на Київщині, а за період великої війни побували, практично, на всіх ділянках фронту, у тому числі на околицях Бахмуту.

4 березня 2022 р. у бою за Бучу загинув білоруський доброволець Ілля «Литвин» (Хренов). Ілля був родом із Мінська, у 2014 р. приїхав воювати за Україну, брав участь у всіх відомих операціях – в Іловайську, Мар’їнці, Широкиному. Потім став інструктором «Азова». У день повномасштабного вторгнення він записав відео із закликом до білорусів ставати на захист України. Його побратими передали до Музею речі Іллі – обгорілі, обпечені, ті, що були на ньому в останньому бою.

Збереження світлої пам’яті про захисників та захисниць є однією з місій нашої інституції. Бійці полку імені Кастуся Калиновського мали змогу побачити речі їхніх загиблих побратимів із тактичної групи «Білорусь», які були передані до Музею ще в 2015 р. і неодноразово експонувалися на виставках.

Пакуль будзе чутны тупат Пагоні ў сэрцы маім. Жыць з табою, памерці за цябе, і адрадзіць веліч тваю.

Жыве Беларусь! Жыве вечна!