Новини
На чужих війнах. 2.0

Національний музей історії України у Другій світовій війні працює в межах власного Статуту та вітчизняного правового поля.

Ба більше, в окремому приміщенні на території Меморіалу близько 30 років діяла тематична виставка «На чужих війнах». Нині її функціонування завершено.

Свого часу науковці Музею ініціювали створення тематичної експозиції «На чужих війнах». Вона розповідала про українців, які, перебуваючи в лавах радянської армії, впродовж майже пів століття брали участь у локальних війнах та збройних конфліктах на чужих землях.

Досвід музейників світу й постулати музеєзнавства твердять, що музейна експозиція не може працювати більш ніж 10 років, виставки й того менше. Отож після тривалого експонування виставка «На чужих війнах» вичерпала свій наративний контент і втратила експозиційний вигляд. Ситуація, що склалася в умовах російсько-української війни, теж спонукала науковців Музею до переосмислення й перегляду наповнення цієї експозиції.

Тематична виставка «На чужих війнах» діяла в непристосованому для експозитарних проєктів лабораторному корпусі, де була відсутня типова музейна інфраструктура. Оригінальні артефакти в експозиції, які перебувають на постійному державному зберіганні, виявилися під загрозою знищення. Побудована понад 40 років тому будівля потребує капітальних ремонтних робіт. Наразі музейні предмети повернуто до фондосховищ Музею, відбувається професійна реставрація та перепрочитання їхніх сенсів.

Потреба концептуального переосмислення тих подій поставили цей проєкт на паузу. Отже, для розроблення концепції нової виставкової ініціативи «На чужих війнах 2.0» у Музеї буде сформовано робочу групу. До складу команди ввійдуть музейники, провідні спеціалісти із профільних наукових інституцій, фахові експерти. До співпраці запрошуємо ветеранські організації. Концептуальні напрацювання, рекомендації та пропозиції надсилайте на електронну скриньку info@warmuseum.kyiv.ua