Новини
Відкриття виставки «Знак на щиті»

У Музеї відбулася довгоочікувана подія – презентація виставкового проєкту «Знак на щиті» з нагоди офіційного завершення реалізації проєкту «Тризуб Батьківщини». Це спільна ініціатива Музею війни та Громадської організації «Фонд Богдана Губського "Україна – ХХІ століття"». Захід пройшов у Виставковому центрі Музею в новому експозиційному просторі, який уперше відчинив свої двері для відвідувачів на День Незалежності України.

Експозиція відображає найцікавіші факти з історії Тризуба, фокусує увагу на найважливіших етапах його становлення як державного герба. Вона є своєрідною відповіддю на актуальні суспільні питання, пов’язані з відтворенням давнього князівського символу на щиті, висвітлює зв’язок цього процесу з перейменуванням монумента «Батьківщина-мати» та Музею загалом.

Офіційна частина розпочалась із вступної промови генерального директора Музею, куратора проєкту «Знак на щиті» Юрія Савчука. Він розповів, які труднощі довелося подолати музейній команді на шляху до втілення амбітних цілей – зміни символіки на щиті скульптури, відкриття нових експозиційних площ та створення унікальної виставки «Знак на щиті».

Відтак до слова був запрошений тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. Він привітав Україну з успішним завершенням проєкту «Тризуб Батьківщини» й особисто подякував усім, хто долучився до втілення цього важливого задуму.

Доктор історичних наук, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а нині офіцер Збройних сил України Іван Патриляк у своєму виступі зазначив, що для кожної держави нанесення власної символіки є одним із перших завдань під час становлення, а Україна йшла до цього понад 30 років. І нарешті на 32-й рік нашої незалежності Тризуб зайняв своє місце на щиті – там, де й має бути справжній геральдичний знак.

Почесним гостем відкриття виставки став колишній міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Під час урочистості Юрій Савчук на знак подяки меценатам, які фінансово підтримали проєкт «Тризуб Батьківщини», вручив музейні відзнаки та пам’ятні значки представникам Нової пошти, Універсал Банку (monobank), Ощадбанку, ПУМБу, ОТП Банку, ТОВ «Український Аграрний Холдинг», мережі АЗС WOG, Першої приватної броварні, К.А.Н. Девелопмент, Благодійного фонду Геннадія Буткевича, ПриватБанку, Незалежної асоціації банків України.

По завершенні офіційної частини презентації гості були запрошені на кураторську екскурсію виставкою «Тризуб на щиті». Під час екскурсії автор ідеї Юрій Савчук не лише поділився з гостями цікавими фактами про експонати, а й розповів про особливості формування виставки, звідки й коли виникло прагнення втілити саме такий проєкт.

Після екскурсії на гостей заходу чекав іще один надзвичайний сюрприз –відкриття музейної кав’ярні Мuseum cafe. Першу чашку кави замовив заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.

На всіх гостей заходу чекали чай, кава та смаколики. Музей висловлює вдячність спонсорам відкриття: Кулінарному дому «ІБІС», компанії DISCAF, ТОВ «Кашкан Логістик» (дистриб’ютор фірми «Лукас»), компаніям Coca-Cola та «Чай і кава».

Запрошуємо до Музею відвідати виставку «Знак на щиті»!