Новини
Гості із с. Перемога

Ми вже розповідали, що виставка «Україна – розп’яття» є результатом величезної командної роботи не лише музейників, а й безпосередніх учасників подій. Із величезним задоволенням показуємо результат.

Днями до Музею завітали жителі с. Перемога Броварського району Київщини.

Ще на подвір’ї вони із хвилюванням упізнали бак для пального з ворожого літака Су-34: саме біля їхнього села впала ця залізяка, і саме місцеві чоловіки допомагали музейникам завантажити його для транспортування до м. Київ.

Село Перемога має давню історію. До 1945 р. воно називалось Ядлівка. Під час німецько-радянської війни його було повністю спалено, а відновлений потім населений пункт назвали з ідеологічним присмаком. Тоді вціліла дерев’яна церква Різдва Богородиці 1892 р. Пережила вона всі обстріли й у 2022 р.

На виставці представлені артефакти із цієї церкви, біля них довго стояли її настоятель прот. Олександр та о. Павло Лисенко із с. Лукаші. Саме із цього храму походить прострілена брама, крізь яку відвідувачі потрапляють в експозиційну залу на другому поверсі. Нині в церкві уже встановили нову, справлену завдяки друзям громади.

Упізнали односельці й образи у вітринах: Тихвинську ікону Божої Матері та ікону св. Миколая Чудотворця, над якими попрацювали музейні реставратори. На іконі св. Миколая вдалося відновити текстильні квіти. Як виявилося, вони – з весільної бутоньєрки, якою свого часу благословили молодят.

Виступ музейного фахівця Богдана Гальчинського раз по раз переривався розповідями гостей, адже чимало з того, що представлено на виставці, бачили й переживали місцеві мешканці. Дехто навіть зважився записати відеоспогади про свій досвід життя в лютому – березні 2022 р.

Упевнені, це не останній візит громади с. Перемога до Музею. І нехай назва села для всіх стане головною новиною якнайскоріше!