Новини
Підписано меморандум про порозуміння між Музеєм війни, Національним музеєм військової історії Швеції та Національним архівом Швеції

Важливий крок зроблено на шляху розвитку культурного партнерства між Україною та Швецією. Підписано тристоронній Меморандум порозуміння між Національним музеєм історії України у Другій світовій війні, Національним музеєм військової історії Швеції та Національним архівом Швеції.

Історичний для царини культури документ став результатом відрядження до Швеції генерального директора Музею Юрія Савчука з метою координації підготовки міжнародної виставки з робочою назвою «Швеція – Україна: перехрестя історії (1000 років)». Цей проєкт, запланований до реалізації в Музеї шведської армії в м. Стокгольм у лютому 2024 р., розповідатиме про тисячолітню історію політичних, дипломатичних, військових та культурних контактів між двома країнами.

Меморандум передбачає широку співпрацю між сторонами в різних напрямах – підготовці нових виставок, обміні артефактами для експонування, організації конференцій і зустрічей, діленні досвідом наукової та освітньої роботи. Трирічний термін його дії може бути продовжений.

Варто зазначити, що Національний музей військової історії Швеції та Національний архів Швеції з перших днів повномасштабного російського вторгнення активно підтримують наш Музей на культурній арені, зокрема через реалізацію спільних виставок на тему сучасної війни, а також через програми обміну досвідом та надання гуманітарної допомоги, яка сприяє збереженню музейних колекцій у цей важкий час.

Колектив Музею пишається честю бути учасником культурної співпраці двох країн, яка, маючи глибокі традиції, стала важливою складовою інтеграції України до європейського цивілізаційного простору. Підписаний Меморандум, поза всіма сумнівами, – це провісник нових українсько-шведських проєктів.