Новини
Повернення історії: дві медалі у фондах Музею

9 грудня відбулась урочиста передача Музеєві пам’ятних срібних медалей, присвячених двом драматичним подіям історії людства, які сталися в 1941 р.: початку німецько-радянської війни і трагедії Бабиного Яру.

У заході взяли участь представники ТОВ «Монетний двір “Княжий”» та команда Національного музею історії України у Другій світовій війні. Модерував зустріч Володимир Третяк, завідувач відділу науково-фондової роботи Музею.

Катерина Клименко, директор компанії «Монетний двір “Княжий”», у своїй короткій промові подякувала музейникам за нагоду долучитися до історії. Вона зазначила, що збиратися у стінах Музею для її колективу стало доброю традицією. Але якщо минула зустріч була присвячена передачі повних колекцій святкових пам’ятних медалей, приурочених Дню Незалежності України, то сьогоднішній захід має зовсім інше, сумне, забарвлення.

Генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук підкреслив, що ця зустріч присвячена пам’яті й цивілізаційному вибору. «Гарно, коли щось повертається назад. Я знаю, що ми повернемо наші землі: Крим і Донбас. У свою чергу, монети від “Княжого” – це повернення нашої історії», – наголосив він.

Медаль «80 роковини трагедії Бабиного Яру» на аверсі містить зображення старих, дітей та жінок, які йдуть на загибель. На десятий день після захоплення м. Київ окупанти наказали всім євреям міста зібратись із цінними речами й повели їх на смерть до урочища Бабин Яр. За два дні, 29 і 30 вересня 1941 р., нацисти розстріляли понад 33 тис. людей. Бабин Яр перетворився на символ Голокосту на окупованих радянських землях. У ньому та менших «бабиних ярах» по всій Україні покоїться близько 1,5 млн євреїв.

Аверс медалі «Ніколи знову», присвячений 80-м роковинам початку німецько-радянської війни, зображає Україну, на яку із заходу насуваються ворожі війська, білих лелек (символ військових, які відійшли у засвіти) та червоні маки, символ пам’яті про жертви Другої світової. Після нападу 22 червня 1941 р. нацистської Німеччини на СРСР війна точилася на території України. Пам’ятна медаль випущена в пам’ять про воєнні жертви, нечуваний за жорстокістю окупаційний режим, руйнування міст і сіл, про долю тих, хто загинув, і тих, хто вцілів, пройшовши випробування.

Медалі є оригінальним способом меморіалізації пам’ятних подій історії України. Відтепер вони стануть частиною фондозбірні Музею.