Новини
Публічна дискусія «Перші совіти. Малознана окупація»

18 вересня 2023 р. в Музеї відбулась публічна дискусія «Перші совіти. Малознана окупація», приурочена до річниці входження СРСР у Другу світову війну. Тоді були окуповані східні території міжвоєнної Польщі: Східна Галичина, Західна Волинь, Берестейщина, Гродненщина та Віленський (Вільнюський) край.

У дискусії взяли участь:

- Іван Стичинський, к.і.н, співробітник управління наукового забезпечення політики національної памʼяті Українського інституту національної памʼяті;

- Андрій Солонець, завідуючий відділом бойових дій світових війн ХХ століття Музею.

- Олеся Ісаюк (онлайн-включення), к.і.н, Національний Музей-Меморіал жертв окупаційних режимів, Центр досліджень визвольного руху;

- Даміан Марковський (онлайн-включення), Інститут воєнних досліджень ім. Яна Карського.

- модератор – старший науковий співробітник Музею Роман Кабачій.

            Олеся Ісаюк розповіла про перебіг наступу на Львів спершу нацистів, згодом більшовиків, про переговори щодо статусу Львова, відхід німців на визначену пактом Молотова-Ріббентропа лінію Керзона, за якою до УРСР увійшли правобережний Перемишль, Любачів, до БРСР Білосток.

Іван Стичинський зупинився на соціогуманітарних складниках нападу СРСР на Польщу: фактично, зійшлися дві цивілізації, які дуже погано розуміли одна одну. Пан Стичинський проілюстрував свою доповідь фактом, що радянські офіцери кинулися скуповувати у магазинах Львова.. мило.

Андрій Солонець нагадав, що так чи інакше вступ СРСР на територію Польщі став частиною Другої світової війни, вже тоді були українські жертви з обох боків, і ми маємо про це пам’ятати.

Роман Кабачій розповів про етнічну різнорідність тодішньої Західної України, котра згодом вилилася у пошук спільних героїв. «Хлопців виховували по вірі батька, дочок по вірі і національності матері», - зауважив Кабачій.

Даміан Марковський згадав про особу о. Омеляна Ковча, котрий за міжвоєнної Польщі захищав українців, за «перших совітів» поляків, а за нацистської окупації – євреїв. Він загинув у концтаборі Майданек.

Підводячи підсумки, Андрій Солонець сказав, що дискурс історії Західної України у період Другої світової війни має стати ближчим для всіх українців зокрема через систематичне проговорювання цієї теми у публічному просторі.

P.S. Оскільки на початку заходу було оголошено повітряну тривогу, дискусія відбувалася в укритті.