Новини
Виставка про Маріуполь в однойменному сквері в Гданську

1 липня в м. Гданськ (Польща) відкрито музейну виставку «Маріуполь. Місто-герой». Це відбулось у межах офіційної церемонії найменування скверу на перетині вул. Партизанів (Partyzantów) та Матері Польки (Matki Polki) сквером Героїчного Маріуполя. Місце обрано невипадково, адже поруч розташоване консульство РФ. Нова назва скверу постійно нагадуватиме росіянам про варварські вчинки їхніх військових у цьому колись квітучому місті, зокрема вбивства десятків тисяч мирних людей.

У заході взяли участь представники найвищого рівня польського самоврядування: мер м. Гданськ Александра Дулькевич, мер м. Варшава Рафал Тшасковський, маршалок Поморського воєводства Мечислав Струк, мер м. Гдиня Войцех Щурек, мер м. Сопот Яцек Карновський, голова Ради м. Гданськ Аґнешка Овчарчак, а також консул України у Гданську Олександр Плодистий, депутати Сейму, представники української громади в Польщі. Подію широко висвітлювали ЗМІ.

Розміщена у сквері Героїчного Маріуполя музейна виставка дає змогу подивитися на життя міста над Азовським морем та його мешканців очима фотографа В’ячеслава Твердохліба, який перебував там від початку оборони до евакуації наприкінці березня. На його світлинах задокументовано перетворення колись квітучого портового міста на вщент зруйноване наприкінці оборони місто-привид. Численні людські трагедії читаються в обличчях змучених війною маріупольців, чиє життя перетворилося на виживання в умовах постійних обстрілів, пожеж, антисанітарії, відсутності якісної їжі, питної води, медичної та гуманітарної допомоги. Виставка розповідає про виняткову мужність українських захисників і водночас велику гуманітарну катастрофу цивільних людей м. Маріуполь, заподіяну російськими загарбниками.

Музей висловлює щиру подяку нашому партнерові – Музеєві м. Гданськ  – за організацію виставки й плідну співпрацю.

Співорганізатор: Міністерство культури та інформаційної політики України.

Куратор проєкту – Любов Легасова

Координатор у Польщі – Януш Маршалець

Графічний дизайн – Ян Росек

Переклади текстів польською мовою –  Анна Трубіна, Евеліна Евертовська