Новини
Музейна виставка, присвячена боротьбі України проти агресії рф, відкрилась у м. Братислава

27 вересня 2023 р. в м. Братислава у Словацькому національному музеї (SNM) відбулось урочисте відкриття виставки «Війна в Україні. Обличчя ворога», що розповідає про збройну агресію росії та боротьбу українців проти неї. Це новий європейський виставковий проєкт Національного музею історії України у Другій світовій війні, організований спільно зі Словацьким національним музеєм.

Два провідні музеї своїх країн уже мали досвід успішної співпраці в роки війни, що триває. У 2022 р. в SNM (Музей історії Братиславського Града) було представлено спільну фотовиставку «Дивись! Маріуполь!», яка висвітлювала трагедію українського міста, геть зруйнованого Росією. То був потужний акт культурної підтримки України з боку Словаччини.

Нинішня виставка в м. Братислава відбувається під патронатом Офісу Президента України. У її відкритті взяли участь міністр культури Словацької Республіки Сільвія Гронцова та посол України в Словаччині Мирослав Кастран. Експозиція розкриває трагічні реалії російського вторгнення, що принесло українському народові страждання й руїни.

Тут представлено 355 автентичних воєнних артефактів. Їх зібрав український Музей війни під час польових експедицій до визволених територій – одразу після відступу росіян. Це частина військової документації, що зберігається в його стінах від самого початку широкомасштабної агресії.

«Виставлені російська військова форма, документи, предмети побуту й навіть харчові продукти демонструють реальний вигляд так званої другої армії світу. Її шлях в Україні позначений кривавими слідами злочинів проти мирних українських громадян – убивствами, тортурами, сексуальним насильством, умисним руйнуванням житлових кварталів та інфраструктури, тотальним мародерством і вандалізмом», – розповів генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук.

За словами директора, кремлівський режим мріє побачити своїх солдатів у столицях Європи, а нині їхні речі стають доказами безсоромних злочинів війни проти вільної держави Україна.

Частина матеріалів відображає пропаганду, якою російські окупанти на тимчасово окупованих землях намагались отруїти свідомість населення. На банерах, привезених зі звільненого м. Херсон, видно ідеологічні конструкції так званого «русского міра»: фальсифікація історії для виправдання агресії, розпалювання ненависті до всього, що пов’язане з Україною, поряд із марнослівними популістськими обіцянками.

Експонування виставки в Словацькому національному музеї стало можливим також завдяки соціально відповідальному бізнесу, який увесь цей час допомагає нашому Музеєві, підтримуючи його під час великої війни: Justice and Accountability for Ukraine та ГО «Трибунал». Надійним логістичним партнером укотре виступила Нова пошта, яка абсолютно безплатно транспортує вже готові виставки й доправляє з місць експедицій унікальні артефакти війни.

Виставка буде доступна для огляду в Словацькому національному музеї в м. Братислава до кінця жовтня.