Новини
Сталеві титани Бахмута

До Дня захисників і захисниць України в Музеї війни запрацювала нова виставка «Сталеві титани Бахмута».

Бахмут, як сказав на відкритті експозиції генеральний директор Музею Юрій Савчук, – «це сіль нашої землі, сіль війни, сіль майбутньої Перемоги». Запеклі бої за контроль над цим містом із великими втратами обох сторін називають найкривавішою битвою піхоти з часів Другої світової війни. Точаться вони від 1 серпня 2022 р. й дотепер.

Відвідувачі можуть ознайомитися з життєписами 14 захисників – сталевих титанів, завдяки яким бахмутська балада ввійде у світову історію. Сам простір Нижньої брами Київської фортеці нагадує про незламність м. Бахмут, а стилістичне оформлення вітрин – про аскетичний солдатський побут.

На відкриття експозиції завітав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. «Сьогоднішня виставка демонструє, що воїни не лише бачать військові завдання, які вони мають виконати, але й дивляться на це очима людини, яка живе майбутнім. Щоб досягти цього майбутнього, потрібно не лише здолати ворога, а й продемонструвати цю перемогу як символ світла і добра», – зазначив він.

Кураторка виставки Ірина Коцаб’юк призналася, що між виникненням ідеї та її реалізацією було чимало творчих пошуків, адже представити музейними засобами динамічні події з бахмутського напряму дуже непросто. Проте спілкування з родинами загиблих героїв надихало й давало сили.

І сьогодні вони завітали в гості до найрідніших. До відвідувачів звернулися дружини полеглих Героїв: Анна Заєць із донькою Поліною, дружина Антона Зайця; Оксана Грама, дружина Олега Грами; Марія, наречена фотографа та активіста Максима Бурди. Бахмут забрав життя захисників, але не пам’ять про них.

Серед представлених історій є одна особлива для Музею. Володимир Кримінський – наш колега. Після 24 лютого він долучився до лав Збройних сил. Починав бойовий шлях мінометником, а потім перекваліфікувався на оператора БПА. На бахмутському напрямі разом із братом зазнав поранення й мусив повернутися до м. Київ на відновлення, а нещодавно знову вирушив на передову.

Особисті речі військових, прапори, відеоспогади доповнено фотосвідченнями, які надійшли від офіцерів пресслужб бригад Збройних сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби України.

Запрошуємо ознайомитися з виставкою і відчути незламний дух сталевих титанів Бахмута!