Новини
24.02

365 днів, як одна надскладна доба… Сьогодні в Музеї війни відкрилася виставка про день, який змінив нас усіх. Про день, який закарбувався в наших серцях. Про день, який розділив наші життя на «до» і «після». Про 24 лютого 2022 р.

Під час невеликої промови кураторка проєкту Людмила Рибченко зазначила, що музейники прагнули окреслити найзнаковіші події та найпотужніші сенси, які впродовж року не давали впасти в розпач і втратити сподівання. Робота над проєктом була своєрідною терапією.

Дві частини експозиції відображають дві фундаментальні складові українського опору російській агресії, що стали рушіями нашої боротьби й запорукою майбутньої Перемоги: українських військових та український народ.

Сьогодні ми зустрілися з родинами й побратимами тих, хто згідно з присягою від першого дня віддано захищає свою землю: спецназівців «Омеги» Романа Собківа, Віктора Головка та Вадима Зеленюка, які ціною власного життя зупинили російський десант під м. Київ; льотчиків Степана Чобану, Олександра Оксанченка та Михайла Матюшенка, чиї подвиги, серед інших, сформували збірний образ «Привида Києва»; захисників о. Зміїний Романа Грибова та Василя Вирозуба, які перед обличчям ворога, з його перевагою в кількості живої сили та озброєння, залишилися вірні присязі; Героїв України Олексія Сенюка та Дмитра Чавалаха, чиї історії вражають екстремальністю сюжетних ліній.

Про них, а також про цивільних, які згуртувались і підтримали державу, й розповідає виставка з лаконічною назвою. Ви точно чули про 11-річну чемпіонку з шашок Валерію Єжову, яка грою заробляє гроші на ЗСУ. Чи про парамедикиню Юлію Паєвську «Тайру», яка під шаленими обстрілами евакуювала людей у м. Маріуополь. Їхні матеріали теж тут.

Нас вразила сила духу Любові Погонюк та Олени Лугової, які, переживши жахіття Другої світової, ГУЛАГу та Голокосту, не злякались повторного історичного виклику й усіляко підтримують ЗСУ та бойовий дух співгромадян.

Таймлайн першої доби повномасштабного вторгнення рф занурює нас у цей день рік тому – і приголомшує. Проте історії героїв проєкту надихають і мотивують іти вперед. До остаточної Перемоги!