Новини
Міжнародна виставка «Перехрестя: Швеція – Україна (1000 років)» відкрилася у м. Стокгольм

Культурна подія століття! Днями відбулося відкриття міжнародної музейної виставки «Перехрестя: Швеція – Україна (1000 років)». Це спільний проєкт двох країн, який розгорнувся в Музеї шведської армії (Armémuseum, м. Стокгольм). Відкривав виставку Його Величність Король Швеції Карл ХVI Ґустав у присутності Її Величності Королеви Швеції Сільвії, за участю т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва.

Президент України Володимир Зеленський долучився до заходу у форматі відеозвернення. У своїй промові він навів приклади багаторічної співпраці двох європейських країн і наголосив на важливості побудови сьогодні міцних альянсів задля мирного майбутнього.

 Міністерка культури Швеції Паріса Лільєстранд, виступаючи, підкреслила, що творення сильних культурних звʼязків є одним із кроків до формування спільного бачення не лише минулого, а й прийдешності.

Також від України на церемонію був запрошений народний депутат Олександр Ковальчук, який зачитав послання від Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. Наприкінці виступу він вручив Музеєві шведської армії символічний подарунок – бронеплиту, яка колись урятувала життя українського воїна, а нині є артобʼєктом. Куратор проєкту генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук нагадав присутнім про попередні українсько-шведські виставки, які відображали різні періоди спільної історії. Він наголосив, що «Перехрестя…» є проєктом, який консолідував багаторічні напрацювання українських та шведських істориків, дослідників, музейників. Утім, це не завершальна точка, а стартова – для майбутніх міжнародних починань.

Очільниця Національних шведських музеїв військової історії Гелен Ронлунд та генеральний директор Національного архіву Швеції Карін Острем Іко також долучилися до привітань із нагоди відкриття унікальної міжнародної виставки. Пані Гелен згадала про свій візит до України й наголосила на необхідності підтримки нашої держави на всіх можливих майданчиках. А пані Карін розповіла про процес роботи над виставкою та неймовірні відкриття на шляху втілення проєкту.

Модерував захід директор Музею шведської армії Фабіан Арнгайм. На відкритті виставки були присутні також парламентарії європейських країн, представники генерального штабу шведської армії, директори західноєвропейських та українських музеїв. На гостей заходу чекав приємний сюрприз. Українська акторка Катерина Кістень зачитала вірші шведською та українською мовами. А піаністка Наталя Пасічник виконала твір Бориса Лятошинського «Шевченківська сюїта».

Організаторами масштабного проєкту стали Національний музей історії України у Другій світовій війні, Національні шведські музеї військової історії та Національні архіви Швеції. Авторами ідеї є очільник Музею війни Юрій Савчук та генеральна директорка Музею шведської армії Гелен Ронлунд. Експозиція має чотири експозиційні розділи, які висвітлюють українсько-шведські відносини протягом тисячоліття: «Доба вікінгів», «Козацька доба», «Українсько-шведські культурні меридіани» та «Період повномасштабного російського вторгнення». Виставка є одним із найбільших міжнародних історичних проєктів України часів незалежності. На ній представлено унікальні артефакти з майже 30 музеїв, архівів і бібліотек України та Швеції, зокрема оригінальні експонати з колекцій 15 музеїв та заповідників різних українських регіонів.

Реалізація цієї ініціативи є вагомим досягненням для нашої країни. Будучи її першою музейною експозицією в Європейському Союзі, організованою після початку переговорів із Європейською комісією про членство нашої держави в ЄС, виставка демонструє багатогранну історію та культуру України як частини європейського цивілізаційного поля. Окремий кластер експозиції висвітлює всебічну підтримку Швецією України в боротьбі з російським агресором за європейські демократичні й гуманістичні цінності та світову безпеку.

Музей війни дякує всім партнерам, які долучилися до підготовки виставки. Важливу роль у ній відіграли транспортна компанія «КУНСТТРАНС-КИЇВ» та особисто генеральний директор Світлана Мельник, яка займалася транспортуванням безцінних експонатів з України до Швеції. Окремо хочемо підкреслити роль Міністерства культури та інформаційної політики України й особисто т. в. о. міністра Ростислава Карандєєва, за підтримки яких масштабний міжнародний проєкт вдалося втілити в життя. Слава Україні! Länge leve Sverige!