Новини
«Україна – розп’яття. Епізоди» в Чернівцях

Упродовж останніх пів року ми не раз писали про відкриття наших виставкових проєктів у м. Київ та за кордоном, про важливість висвітлення музейними засобами злочинів рашистів та звитяжної боротьби воїнів ЗСУ. Але не менш важливо доносити до людей правду про війну разом, об’єднавши зусилля. Сьогодні відбулася помітна акція музейної спільноти на інформаційному фронті боротьби проти російської агресії – відкриття виставки «Україна – розп’яття. Епізоди». Цей проєкт був підготовлений спільно Національним музеєм історії України у Другій світовій війні й Чернівецьким обласним краєзнавчим музеєм. Його співкуратори – керівники музейних установ Юрій Савчук та Ірина Яворська. Художник – Антон Логов.

Чернівці стали першим містом після столиці, в якому представлено 171 експонат, зібраний науковцями Музею війни в експедиціях відразу після деокупації Київської області. Експозиція є своєрідною реплікою розділу «Орда» виставки «Україна – розп’яття», відкритої 8 травня 2022 р. в м. Київ. У контейнерах від ракет зенітно-ракетного комплексу «Бук-М2», відомих світові ще з 2014 р. – моменту збиття малайзійського літака рейсу МН17, – а нині знайдених у с. Новий Биків на Чернігівщині, звідки росіяни били по українських позиціях, представлено зразки військового спорядження й амуніції «другої армії світу». Предмети демонструють матеріальну, моральну та військову жалюгідність російського війська, яке українці назвали «ордою». Документи вбитих окупантів, зокрема паспорти «ЛНР», «ДНР», картки платіжної системи «Мир», яка не обслуговується майже ніде, крім росії, свідчать про ізоляцію країни-терориста від цивілізованого світу. Свідченням насильства й терору рашистського війська, яке перетнуло не лише кордон України, а й межі всіх можливих норм людяності та моралі, стали світлини фотографа Віктора Бившева, зроблені в смт Гостомель, м. Буча й Ірпінь, а також художні інсталяції: «Орда», «Навала» та «Пекло», скомпоновані з артефактів, знайдених у місцях боїв. У верхньому ярусі виставки – улюблений серед воїнів ЗСУ американський Javelin та інсталяція «Сонях», яка є влучною візуалізацією відомої поради українки покласти в кишеню окупантові соняшникового насіння, щоб він отримав шанс залишити хоч якусь добру згадку про своє земне життя…

Відкриття виставки розпочалось із пресконференції для буковинських ЗМІ. Організатори розкрили мотиви створення в м. Чернівці виставки з травматичної для сприйняття теми. Для директорки Чернівецького обласного краєзнавчого музею Ірини Яворської проєкт став справжнім викликом, адже раніше музей ніколи не розповідав про події, настільки близькі в часі до сьогодення ще й зосереджені на деструктиві. Раніше містяни ходили до музею по натхнення, пізнання, культурну та естетичну насолоду, але війна все змінила. Вона поставила перед кожним завдання осягнути повною мірою ступінь загрози українській державності та його власному існуванню, яку приніс російський окупант. Це осягнення має спонукати до боротьби, адже свобода України та її громадян залежить сьогодні від кожного з нас. Заступниця генерального директора Музею війни Людмила Рибченко розповіла, як вирішувалися непрості питання транспортування з м. Київ до м. Чернівці представлених експонатів (чого вартий лише контейнер від «Бука» завдовжки 6 м). Вона зазначила, що доносити правду про реалії війни можливо лише мовою оригінальних предметів. Від гостей таких виставок вимагається неабиякої сміливості, адже їм доводиться зануритись у страшний вир війни й усвідомити ступінь щоденного історичного подвигу та жертовності українських захисників, які відстоюють нашу свободу. Організатори подякували голові Чернівецької обласної ради Олексієві Бойку за його ініціативу створити презентовану нині виставку, яку він озвучив під час відвідин Національного музею історії України у Другій світовій війні, та підтримали його нову ідею – відкрити в м. Чернівці стаціонарний музей сучасної російсько-української війни. Першими відвідувачами виставки стали й ті, хто бачив війну не з екранів телевізорів: представники Збройних сил України, родичі захисників, переселенці, волонтери. Усі вони визнали, що виставка конкретно показує ворога, позбавляє ілюзій і водночас мобілізує до Перемоги. Вона буде доступна для огляду в Чернівецькому краєзнавчому музеї ще місяць.

Сподіваємося, що після м. Чернівці виставка «Україна – розп’яття. Епізоди» продовжить інформаційне турне українськими містами, а незабаром на своїх майданчиках її приймуть і закордонні музеї. Спільний музейний фронт працює на Перемогу! Слава Україні!