Новини
«Битва за Україну» в Латвії

Лютий, що триває рік...

Згадуємо переломний ранок 24.02.2022 р. Суцільний жах і невідомість. Ніхто не знав, що може статися наступної миті з нами, з Музеєм, з колекцією... Рішення доводилось ухвалювати тут і зараз. Жодні плани навіть на завтра були не актуальні.

Ми вистояли! Не припинили роботу, ба більше, попри воєнний час, нам вдалося створити низку проєктів про російсько-українську війну.

24.02.2023 р. у день річниці віроломного нападу презентували два проекти.

В Музеї у Києві відкрито експозицію "24.02".

У Латвійському воєнному музеї у Ризі презентовано проєкт «Битва за Україну».

Тема російсько-української війни нині в центрі суспільної уваги в Латвії. Демонстрації, публічні виступи, перформанси – громадськість Латвії не втомлюється нагадувати про необхідність підтримки України та притягнення росії до відповідальності за скоєні злочини. Тож відкриття музейної виставки «Битва за Україну» стало центральною подією в культурному житті європейської країни.

Серед гостей офіційної презентації були Міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце, командувач Національними Збройними силами Латвії Леонід Калниньш, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвії Олександр Міщенко, представники Посольства України в Швеції, дипломати з 22 країн, представники ЗМІ, відомі громадські та культурні діячі Латвії.

На презентацію проєкту «Битва за Україну».прибули друзі нашого Музею, що всіляко сприяють втіленню наших проектів у Швеції: генеральна директорка Національного шведського музею військової історії Helene Rånlund та очільниця департаменту реставрації Національного архіву Швеції Йоханна Фріс-Маркевич.

Великою приємністю для нас став приїзд на відкриття й автора експонованих фотографій Andrzej Markiewicz.

Була широко представлена творча команда проєкту. З промовами до гостей звернулися керівники двох Музеїв-партнерів – генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук, куратор проєкту та директорка Латвійського воєнного музею Крістіне Сквівере, авторка ідеї виставки в Ризі. Вони відзначили важливість спільної позиції провідних музеїв України та Латвії на інформаційно-культурному фронті боротьби проти російської агресії.

«Битва за Україну» - перша в Європі та світі виставка з артефактів про російсько-українську війну, представлена поза межами України. Її експонати демонструють потворне обличчя агресора: військове спорядження, зразки амуніції, зброї, документи, предмети побуту, агітматеріали. Цьому тотальному злу протистоять героїчні українські Захисники. Вони - на світлинах, перед відвідувачем, та насправді, просто цієї миті – на фронті.

Фото були зроблені під час музейної експедиції, яка відбулась у липні 2022 р. за підтримки Генерального штабу Збройних сил України. Генеральний директор Музею Юрій Савчук та музейний фотограф-волонтер зі Стокгольму Анджей Маркевич здійснили поїздку в місця дислокації військових частин. Перебуваючи в розташуванні підрозділів на Харківщини, Дніпропетровщини, Миколаївщини, Одещини та Київщини, музейники фотографували військовослужбовців різних підрозділів Збройних сил України.

У просторі виставки перші відвідувачі вже побачили відважних українських захисників, які не лише боронять рідну землю, а й стоять на сторожі безпеки Європи та світу. Усіх, хто у Ризі зараз, чи буде пізніше, запрошуємо побачити все наживо.

Вже наступного дня ми вирушили на відкриття виставки "Україна-розп’яття. 365..." у м. Таллінн (Естонія). Про подію читайте на музейних інтернет-ресурсах у наступних публікаціях.

Автор ідеї – Крістіне Скрівере

Куратори – Юрій Савчук, Юріс Цигановс

За сприяння:

  • Генеральний штаб ЗСУ 
  • Міністерство оборони Латвії
  • Міністерство культури та інформаційної політики України

Організатори:

  • Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс
  • Латвійський воєнний музей Latvijas Kara muzejs Latvian War Museum

Логістичний партнер:

  • Нова пошта