Новини
Кримський спротив. Слово свідка

До Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя й 10-ї річниці масового мітингу кримських татар, організованого на підтримку територіальної цілісності України, у Музеї війни відбувся захід «Кримський спротив». Учасниками та гостями зустрічі стали кримські татари й українці – очевидці й активісти тих подій.

Відкривав захід генеральний директор Музею Юрій Савчук. Він підкреслив важливість того факту, що кримськотатарські голоси звучать у стінах нашої інституції. Музейники завжди тримали у фокусі уваги історію киримли й перманентно висвітлювали її у своїх проєктах, досліджуючи теми депортації 1944 р., анексії Криму 2014 р., розповідаючи про кримськотатарських політв’язнів та воїнів ЗСУ.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров долучився до заходу. Йому, як учаснику боротьби проти анексії Криму російськими військами, було нелегко згадувати події лютого 2014 р. Пан Ільмі підкреслив, що мітинг 26 лютого показав усьому світові справжні настрої на півострові: населення автономії було проти російської влади. Мітингарям вдалося зруйнувати план кремлівського режиму приєднати Крим способом зрежисованого голосування в місцевому парламенті, і тоді агресор застосував силові методи й задіяв війська.

Рустем Скибін, кераміст і культурний діяч, заслужений майстер народної творчості України, охарактеризував російські методи експансії. І в радянські часи, й нині окупаційна влада намагається підкорити поневолені народи та стерти їх культурну спадщину. Агресор захоплює і руйнує простір, культурні надбання, мову, релігію, фізично знищує нескорених. Нині митець намагається відновити втрачене для киримли. Також він розробив патчі для воїнів ЗСУ, в яких поєднав кримськотатарські та українські мотиви. Комплект нарукавних знаків пан Рустем передав до фондової колекції Музею.

У заході взяли участь рідні Геннадія Афанасьєва, активіста громадянського спротиву російській окупації Криму, політв’язня, військовослужбовця ЗСУ. Мати Ольга, дружина Людмила й донечка Квітослава згадували про Геннадія як про справжнього патріота й неймовірно сміливу людину. Навіть після страшних тортур у казематах російського полону він заявив на суді, що всі його свідчення були надані під тиском, і відмовився від них. Із початком широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну – став до лав ЗСУ. Воював у складі 130-го батальйону ТрО 241-ї бригади, загинув 18 грудня 2022 р. на Луганщині. Його особисті речі рідні передали до Музею, попросивши підписати петицію щодо присвоєння Геннадієві Афанасьєву звання Героя України.

На захід був запрошений Володимир Балух, український громадський активіст, політичний в’язень путінського режиму. Кримчанин згадував не лише мітинг та бунти проти встановлення російської влади. Він, окрім іншого, поділився власними спостереженнями, згідно з якими насправді росія розпочала агресію проти України ще в 1992 р., але вона мала різні форми.

Також він розказав уже доволі відому історію про український прапор на його будинку. Переповідаючи її, пан Володимир підкреслив важливу деталь: жоден місцевий житель не намагався зняти стяг і не висловлював протесту проти нього. Зняли український символ уже силовики.

Історію іншого, проте аж ніяк не менш символічного знамена розповів організатор акції «Кримсько-татарський прапор над Кримом» Ісмаїл Рамазанов. У 2021 р. в м. Краматорськ було виготовлено стяг 8 х 16 м, який мандрував містами України й збирав побажання кримчанам. Згодом на повітряних кульках його запустили через адмінмежу між вільною Україною та окупованим півостровом. Вітер, піднявши прапор над Кримом, затим відніс його назад у руки активістам. Так зʼявилося гасло «Повернувся прапор – повернеться і Крим».

Під час заходу стяг було передано Музею на тимчасове зберігання – до моменту деокупації Кримського півострова.

Заключне слово виголосив очільник Музею Юрій Савчук. Він нагадав, що боротьба триває, і закликав ушанувати памʼять загиблих дочок та синів українського й кримськотатарського народів у війні за Україну хвилиною мовчання.

Боротьба триває!