Новини
«"Привид Києва" – безсмертний»

5 жовтня 2023 р. в Музеї війни відбувся захід пам’яті «"Привид Києва" – безсмертний», до сороковин майора Андрія Пільщикова, позивний «Джус», який загинув під час тренувального польоту 25 серпня 2023 р.

Відкриваючи зустріч, генеральний директор Музею війни Юрій Савчук зазначив, що під час таких подій дуже важко підбирати слова, адже молодь України гине не лише за Батьківщину, а й за існування кожного з нас. Він знав Андрія особисто: познайомились у липні 2022 р. на музейній фотосесії захисників України.

Модератор зустрічі старший науковий співробітник Роман Кабачій представив маму Героя – доцентку Харківського університету радіоелектроніки Лілію Авер’янову, а також друзів та побратимів Андрія Пільщикова.

Також на зустріч до Музею прибули наставники й вихованці Авіаційно-космічного центру Київського палацу дітей та юнацтва, до якого Андрій Пільщиков приходив займатися із дітьми. Учні під час зустрічі в Музеї малювали літаки своїх улюблених моделей, а наприкінці показали свої роботи й подарували їх на згадку мамі пілота. Пані Лілія віддячила їм пам’ятними листівками та патчами. А потім розповіла про людей і реалії, які вплинули на становлення її сина як авіатора.

Лілія Авер’янова представила колекцію, яка є своєрідним путівником служби та бойового шляху «Джуса»: патчі з міжнародних навчань, тренувальних поїздок до США, а також кілька варіантів шеврона «Привид Києва» й патч власного дизайну «Джуса» – вишитий авіапарад над вул. Хрещатик на 30-ту річницю Незалежності України.

Наприкінці пам’ятного вечора присутні прослухали пісню й переглянули кліп гурту KARTA SVITU (фронтмен Іван Марунич) «Твій неймовірний шлях» із використанням відеозапису польоту Андрія Пільщикова.

Дякуємо Героєві за чин! Дякуємо за нашу майбутню перемогу!

А читачів запрошуємо переглянути відеозапис заходу пам’яті й ушанувати захисника України.