Новини
Зустріч херсонських журналістів у Музеї

В експозиції «Розстріляна свобода слова», у просторі першої виставки артефактів широкомасштабного вторгнення «Україна – розп’яття», відбулася непересічна подія – зустріч херсонських журналістів.

Захід відкрили його модераторки: перший секретар НСЖУ Ліна Кущ та журналістка Інна Косянчук. Передусім вони згадала про всіх загиблих на війні медійників і разом із гостями вшанували їх хвилиною пам’яті.

Ірина Коцаб’юк, завідувачка науково-експозиційного відділу Музею війни, підкреслила значимість проєкту «Розстріляна свобода слова», бо журналісти, які пережили жахи окупації, є очевидцями й професіоналами водночас. Підкреслила, що вони роблять одну справу з музейниками: показують світу цинічне обличчя ворога.

Тут-таки презентував свою книжку поезій «Поклик до Спасу» письменник і журналіст із м. Нова Каховка Олександр Гунько, який під час окупації був викрадений загарбниками, зазнав тиску й тортур через свою професійну діяльність. Його збірка – це своєрідний окупаційний щоденник.

Колега автора Василь Піддубняк теж зачитав свої вірші й поділився спогадами про місяці окупації. Раніше, перебуваючи на тимчасово окупованій частині Херсонщини, він підпільно намагався інформувати про тамтешні події за допомогою соцмереж.

Частина медійників досі в полоні рф. Олена Цигіпа, дружина журналіста й письменника Сергія Цигіпи, розповіла присутнім історію їхньої родини. Її чоловіка було викрадено, катовано і врешті засуджено на 13 років ув’язнення за сфабрикованою справою. Але навіть у казематах ворога письменник знаходить можливості передавати вісточки родині. Іноді до рідних доходять вірші й новели, які правдиво описують жорстокі катування.

Наприкінці заходу модератори анонсували ще дві зустрічі, що відбудуться в межах проєкту «Розстріляна свобода слова» у музейному просторі.

Потім музейники запросили гостей заходу на екскурсію виставкою «Україна – розп’яття».

Запрошуємо й вас відвідати наші екскурсії та майбутні проєкти. Стежте за анонсами!